“Български пощи” ще извършват още 5 години универсална пощенска услуга

български пощи, Огромният и до голяма степен ненужен сграден фонд на "Български пощи" също е сред причините за лошото финансово състояние на дружеството


На днешното си заседание служебният кабинет взе решение, с което удължи с 5 години срока, в който възлага на „Български пощи“ ЕАД да извършва универсална пощенска услуга.

Това е предвидено в проект за промени на Закона за пощенските услуги. Законопроектът е в изпълнение на плана за преструктуриране на дружеството, като още през 2010 г. е възложено на “Български пощи” ЕАД да извършва универсална пощенска услуга за срок от 15 години.

С предвидените промени се изпълнява изискването на Европейската комисия, държавата да гарантира, че „Български пощи“ ЕАД ще предоставят услугата от общ икономически интерес за целия срок на действие на Плана за оздравяване.

Универсалната пощенска услуга гарантира качествено обслужване за всички потребители на достъпни цени, независимо дали живеят в централни или в труднодостъпни райони.

Размерът на авансовите средства за компенсация на „Български пощи“ за предоставяне на универсалната пощенска услуга ще е равен на одобрения бюджет за съответната година. Проектът на закон предвижда дружеството да има правото да получава пълния размер на компенсацията, е записано още в решението на служебния кабинет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст