Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Ангел Кунчев

Две бебета са починали след заразяване с коклюш. Бебетата са били под двумесечна възраст и не са подлежали на ваксиниране срещу болестта. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той обясни, че това, което се случва с разпространението на коклюш, не може да се нарече изненада. От началото на 2023 г. в Европа е започнало покачване на заболяемостта от коклюш, което се е ускорило от 2024 година. В Чехия например отчитат най-големия ръст на коклюш, като са регистрирани 6 300 случая през 2024 година.

Най-засегната е възрастта на децата от 10 до 19 години, като има и доста засегнати деца до 1-годишна възраст.

За първите 3 месеца на 2024 г. у нас има 114 случая на коклюш, като 89% от тях са на възраст до 19 години.

Единственото, което може да се направи, е хората да се ваксинират навреме, защото имунизираните боледуват няколко години след ваксинирането, тъй като имунитетът постепенно спада”, посочи д-р Кунчев.

Наблюдаваме заболеваемостта в страната от началото на годината и към момента се отчита ръст в заболеваемостта от коклюш, регистрирани до този момент са 205 случая. В тази връзка сме предприели мерки по изпращане на писма към районните здравни инспекции с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата в техните листи”, заяви още служебният министър на здравеопазването Галя Кондева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст