Денят по диагонал – 19 април 2024 г.

Средната пенсия през април е 835 лева

Самоучастието при при по-големите ипотечни заеми достига до 35 процента

Самоучастието при по-големи ипотечни заеми вече достига до 35% от цената на закупувания имот, казаха финансисти за „Банкеръ”. Това означава, че ако имотът струва 1 млн. лв., банката би отпуснала 750 хил. лв., а останалата сума клиентът трябва да плати със собствени средства.

Досега максималният процент на самоучастие беше 20-25 процента. С неговото вдигане банките успяват хем да задържат лихвите на сегашните нива, които са около 2.5 – 2.7%, хем да вдигнат обезпеченията по заемите, за да гарантират стабилността.

Впрочем някои по-малки банки дават жилищни кредити за първо жилище и на 100% от стойността му, но тези ипотеки са за сделки на доста по ниска цена.

БСП сезира българската и европейската прокуратура заради договор с “Боташ”

БСП

Още днес БСП ще изпрати доклада на парламентарната анкетна комисия за договора с “Боташ” до българската и европейската прокуратура, както и до Комисията за противодействие на корупцията. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова по време на кръгла маса в парламента.

Тя определи сключения договор от последния служебен кабинет на президента Румен Радев, като “един от най-корупционните”. Борислав Гуцанов пък го нарече “национално предателство”.

Според изнесените от тях данни България е на стотици милиони загуба на година от договора, за който няма направени икономически и финансови анализи. По думи на Гуцанов финансовите щети за държавата възлизат на 2,2 млрд. лв. на година.

Енергийният надзорник на ЕС предупреди, че блокът още има нужда от руски втечнен газ

Енергийният надзорник на ЕС предупреди, че блокът още има нужда от руски втечнен газ

Енергийният надзорник на Европейския съюз ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) предупреди, че 27-членният блок все още се нуждае от внос на руски втечнен природен газ (LNG), за да предотврати енергиен шок, въпреки че група европейски държави искат да забранят покупките на горивото от Москва.

ACER заяви на 19 април, че към усилията за ограничаване на рекордния внос на руски LNG “трябва да се подхожда предпазливо” защото доставките на гориво по газопроводите от страната ще паднат в края на годината.“Редукцията на вноса на руски LNG трябва да става постепенно на стъпки”, посочва ACER в доклад, който излага трудностите пред ЕС да балансира енергийната сигурност и целта да ореже руското финансиране като прекрати газовите покупки. Надзорникът, който следи изкъсо енергийния пазар на общността за нежелани събиитя, играе водеща роля в координирането на националните регулаторни органи.

Мадрид поиска от Германия повече усилия за емитирането на общ дълг на ЕС

Мадрид поиска от Германия повече усилия за емитирането на общ дълг на ЕС

Мадрид твърди, че Европейският съюз (ЕС) ще успее да намери начини за набирането на повече средства от емитирането на общ дълг отколкото е приемливо за германския Конституционен съд, ако има достатъчно политическа воля. Поне такова е становището на икономическият министър на Испания – Карлос Куерпо. Той посочва, че Брюксел е предложил толкова много инвестиционни планове – от енергиен преход до дигитална стратегия и отбрана, че страните членки няма да са в състояние да ги финансират от националните бюджети. Което налага да започнат дискусии за повече съвместни дългови емисии.

“За нас това е безсмислено”, обявил в интервю в кулоарите в рамките на пролетното съвещание на Международния валутен фонд във Вашингтон Куерпо. И допълнил, че “ние трупаме нови инвестиционни нужди и трябва да отговорим на тях”.

Все повече военни експерти виждат риска от война между Русия и НАТО

Русия

Все повече западни анализатори предупреждават, че опасността от война между Русия и НАТО продължава да става все по-голяма и все по-реална. Подобни предупреждения вече могат да се чуят  не само от руските пропагандатори и сателитните им медии, а и сред военни съветници в европейски правителства.

Ето защо никой не се изненада от думите на началника на отбраната на Германия – генерал Карстен Брюер, който вчера (18 април) заяви по време на посещение в Полша, че през следващите 5-8 години Русия може да е толкова подготвена, че директно да атакува държави членки на НАТО.

Според анализ на германските военни, за този период Русия ще успее да възстанови силите си от войната с Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст