Обсъжда се доизграждането на отсечката до бъдещия ГКПП “Клепалото”

сграда апи гкпп клепалото

Агенция “Пътна инфраструктура” участва в разработването на концепцията с проект за доизграждане на отсечката до бъдещия ГКПП “Клепало” и основен ремонт на част от път III-1008 Струмяни – Микрево – Раздол – Клепало – граница Северна Македония. 

На 22 април в с. Струмяни ще се проведе обществено обсъждане на концепцията за „Подпомагане и разширяване на транспортната свързаност с Република Северна Македония“. Водещ партньор в разработването ѝ е пътната агенция. Срещата се организира от Областен информационен център в Благоевград във връзка с процедурата за кандидатстване по Приоритет 2 на Програма “Развитие на регионите” 2021-2027.

Разработени са два варианта на трасе.

Единият предвижда изграждането на около 8.5 км от път III-1008 в участък, започващ приблизително преди отклонението за с. Колибите до бъдещия ГКПП “Клепало” и основен ремонт на 2.3 км от третокласното трасе, в участъци при селата Раздол и Клепало. 

Във втория вариант е заложено строителство на нова отсечка с приблизителна дължина 10 км – от път III-1008 в участък, започващ приблизително преди отклонението за с. Колибите, и завършва до бъдещия ГКПП “Клепало”, като се реконструира 305 метра от съществуващия път III-1008.

С реализацията на проекта

ще се модернизира републиканската пътна мрежа в област Благоевград

и ще се повиши безопасността на движение, отбелязват от пътната агенция. Ще се подобри транспортната мобилност на територията на Югозападен регион и трансграничната свързаност на България с Република Северна Македония. по този начин ще се осигури по-добър достъп на хора и стоки до единния европейски пазар и ще се стимулира развитието на туризма и инвестициите в региона.

Общата индикативна стойност на концепцията е 72 041 471 лв. с ДДС.

С реализация ѝ значително ще се подобри и модернизира републиканската пътна мрежа на територията на област Благоевград.

До 30 април всички граждани могат да се запознаят с концепцията и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Именно получаването на широка обществена подкрепа е едно от задължителните условия концепцията да бъде одобрена за финансиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст