Държавният дълг догонва БВП: осезаемо увеличение на дълга на САЩ и Китай

ЕС ще следи лихва фондове приходи дълг печалби

Размерът на глобалния публичен дълг в края на миналата година се е увеличил до 93.2% от световния БВП, според нов доклад на Международния валутен фонд за фискалната политика. Това е с 2 процентни пункта повече от 2022 г. и с 9 пункта повече от 2019-а. Най-голям принос за нарастването на общия дълг имат САЩ и Китай. 

Според МВФ, ако се запазят сегашните подходи към фискалната политика, държавният дълг на тези страни ще се удвои до 2053 година. Бързото нарастване на дълга в САЩ и Китай ще окаже сериозно влияние и върху икономиките на други страни. 

В края на 2023 г. глобалният дълг на всички държави възлиза на 93.2% от световния БВП,

това е оценката на експертите на Международния валутен фонд в прегледа на априлския фискален монитор. Спрямо 2022 г. общият дълг нараства с около 2 процентни пункта, а спрямо предпандемичната стойност от 2019 г. – с 9 процентни пункта. 

“Антилидерите” на растеж в края на миналата година са САЩ и Китай – съотношението публичен дълг към БВП при тях се увеличава съответно с по 2 процентни пункта и 6 процентни пункта. Според прогнозата на МВФ, държавният дълг на Китай ще достигне 88.6% от БВП на страната през 2024 г. и 110.1% от БВП през 2029 година. Държавният дълг на САЩ може да достигне 123.3% от БВП през 2024 г. и 133.9% от БВП през 2029 година. 

Тези оценки обясняват прогнозата на МВФ за глобалния публичен дълг – организацията очаква след пет години той да достигне 99% от БВП. 

Прогноза за динамиката на показателя за по-дълъг период не се предоставя, като авторите на прегледа смятат, че ако се запазят сегашните подходи към фискалната политика в Китай и Съединените щати,

държавният дълг на двете страни ще се удвои до 2053 година

МВФ се опасява, че меката фискална политика на САЩ ще попречи на инфлацията в страната да се забави бързо до целевите 2 процента. 

Да припомним, че през март, въпреки продължаването на строгата монетарна политика на Федералния резерв, инфлацията в САЩ се ускори до максимум 3.5% за шест месеца. 

Проблеми за други икономики могат да бъдат създадени от прогнозираната висока волатилност на американските държавни облигации. Анализаторите казват, че това значително ще увеличи рисковете за световната финансова система. 

МВФ също е загрижен за китайския сценарий за разширяване на държавния дълг

Свиването на сектора на недвижимите имоти в страната създава допълнително финансово напрежение върху местните власти, които продължават активно да емитират облигации за изграждането на различни инфраструктурни проекти. Глобални рискове могат да възникнат от увеличаващите се регионални дългови проблеми в Китай, което ще изисква властите да затегнат фискалната дисциплина и да доведат до по-бавен икономически растеж от очакваното в момента. Това развитие на събитията потенциално ще доведе до намаляване на обемите на световната търговия, както и намаляване на китайските инвестиции в други развиващи се страни, смятат от МВФ. 

Според оценките на организацията,

“прозорецът на фискалните възможности” на държавите ще се стесни през следващите години.

Нуждата от допълнителни разходи (по-специално за енергийния преход) само ще нараства, лихвените проценти ще останат на доста високи нива, а перспективите за растеж на водещите икономики ще се влошат. 

В тази връзка стабилността на другите икономики все повече се свързва с темповете на фискална консолидация в Китай и САЩ. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст