Енергийният надзорник на ЕС предупреди, че блокът още има нужда от руски втечнен газ

Енергийният надзорник на ЕС предупреди, че блокът още има нужда от руски втечнен газ

Енергийният надзорник на Европейския съюз ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators) предупреди, че 27-членният блок все още се нуждае от внос на руски втечнен природен газ (LNG), за да предотврати енергиен шок, въпреки че група европейски държави искат да забранят покупките на горивото от Москва. ACER заяви на 19 април, че към усилията за ограничаване на рекордния внос на руски LNG “трябва да се подхожда предпазливо” защото доставките на гориво по газопроводите от страната ще паднат в края на годината.

“Редукцията на вноса на руски LNG трябва да става постепенно на стъпки”, посочва ACER в доклад, който излага трудностите пред ЕС да балансира енергийната сигурност и целта да ореже руското финансиране като прекрати газовите покупки. Надзорникът, който следи изкъсо енергийния пазар на общността за нежелани събиитя, играе водеща роля в координирането на националните регулаторни органи.

Въпреки че ЕС успя да замени руския “тръбопроводен” газ с LNG след разпореденото от Кремъл нахлуване в Украйна, глобалният газов пазар все още не е достатъчно снабден. Енергийните пазари се колебаят по-силно през тази година заради опасенията от вероятна ескалация на напрежението в Близкия изток, където Израел воюва с Хамас, отвръща на ударите на Иран, атакува цели и раздава правосъдие в други съседни държави. Досега обаче повишенията на петролните и газовите котировки са сравнително умерени и временни.

ЕС успя в голяма степен да смекчи смяната на руските газови потоци по тръбопроводите с увеличени покупки на LNG от Русия и от други държави. В момента Москва е вторият по големина доставчик на втечнен газ след Съединените щати с 16% дял от общия миналогодишен внос. Купените от страните от блока 15.5 млн. тона руски LNG през 2023-а са почти с 40% повече от количествата през 2021-а, по данни на Kpler.

Дипломати от блока твърдят, че някои страни, между които Швеция, Финландия и Балтийските държави притискат Брюксел да въведе незабавна обща забрана на руския LNG – стъпка, която изисква единодушното одобрение на всички страни членки на ЕС. техни официални представители се очаква да лобират за този план пред Европейската комисия през идната седмица.

“Това е изключително важен въпрос за държавите от Прибалтика”, посочва един от дипломатите, участващ в обсъжданията. Но горивото се внася от страни като Франция, Испания и Белгия, а част от него се продава на Германия и на съседите й от Централна Европа, които са ангажирани да свалят цените на енергията за индустриални цели.

Енергийният надзорник на ЕС е загрижен и за отделни индивидуални страни членки на общността, използващи нови енергийни източници “за да ограничат временно газовите доставки, включително на LNG, от Русия и Беларус”, като отбелязва, че подобни действия могат да засегнат дългосрочните контракти, договорени с Москва преди инвазията в Украйна през 2022-а. Прекратяването на тези договори може да принуди европейските компании да платят тлъсти глоби. Новите енергийни източници бяха подкрепени от Европейския парламент през миналата седмица, но все още изискват одобрение от държавите от блока.

ACER подчертава, че прекратяването на газовите доставки по тръбопроводите от Русия през Украйна до ЕС през тази година ще ореже с 13.6 млрд. куб. м количествата, внесени в общността, което е около 4% от миналогодишното потребление. Изтичането на договора за транзит ще спре газовия поток по една от останалите само два газопровода от Русия до Европа. Другият минава по дъното на Черно море до България и Турция.

Като цяло вносът на руски газ в ЕС е паднал с около две трети от равнищата преди нахлуването в Украйна, дори след като доставките са се прехвърлили от газопроводите към терминалите за LNG. Официални представители на блока настояват европейските компании да не купуват руското гориво защото в момента хранилищата са пълни, а цените са се понижили рязко от върховите си равнища след началото на войната. Европейската комисия забрани вноса на руски суров петрол и въглища и предлага да бъдат спрени доставките на всички изкопаеми горива от Русия до 2027 година.

Европейският енергиен надзорник обаче посочва препятствията пред спирането на вноса на руски LNG до тази дата, едно от които е, че прехвърлянето на доставките ще е по-сложно в онези контракти, които съдържат т. нар. клауза за местоназначение, ограничаваща продажбата на газ на други купувачи. В подобни случаи, обяснява ACER, “ще е необходимо повече време за преговори за постигането на споразумение, но с краен срок 2027-а”.

Вътрешно напрежение по отношение на енергийната сигурност може да възникне и от страна на Австрия, Унгария, Чешката република и Словакия, които вече предупредиха, че газов данък, наложен от Германия за транспортирането на газ от нейната територия към тях, може да ги принуди да увеличат руския внос. По този въпрос ЕК отговаря, че “едностранни национални мерки под формата на експортни ограничения или налози в пунктовете на пресичане на границата, поставят енергийната солидарност в риск”. Брюксел отказва коментар дали ще започне правна процедура срещу Германия, каквато е поискала Австрия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст