В пълно единодушие на първо четене парламентът увеличи със средно 30% заплатите на военните

военните, служебен премиер, Козлодуй, Закона за здравето, хуманитарна помощ за Украйна, гласуване аец

В пълно единодушие парламентът прие на първо четене заплатите на военнослужещите в Българската армия да се увеличат със средно 30 процента. От 195 гласували – 195 бяха “За” измененията в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Вносители на предложението бяха депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС, “БСП за България” и “Възраждане”.

В мотивите към него е посочено, че законопроектът изравнява възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона на МВР, приети на 22 феврурари 2024 г., но влизащи в сила на 1 януари 2025 година. По същия начин и 30% увеличение на заплатите на военните ще бъде в сила от началото на следващата година.

В подкрепа на повишаването на заплатите на военнослужещите се изказаха депутати от “Възраждане” и “Продължаваме промяната” – “Демократична България” и “БСП за България”.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев взе думата, за да отчете, че държавата има бюджетен проблем, но въпреки това не трябва да пести от професионалните групи и така да уврежда в дългосрочен план основните институции в държавата.

Джейхан Ибрямов от ДПС отбеляза, че това е консенсусен законопроект, подкрепян от всички парламентарни групи, който е пример за това как, когато има желание и се мисли държавнически, може да се постигне обединение. Той бе категоричен, че предвид случващото се в Украйна и в Близкия изток, повишаването на разходите за отбрана ще донесе спокойствие на българските граждани.

За да изкаже своята подкрепа за законопроекта, в пленарната зала бе дошъл и министърът на отбраната Атанас Запрянов. От изказванията на депутатите стана ясно, че той ще отговаря за правилното разпределяне на 30% увеличение на заплатите, така че то да бъде усетено от всички.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев отбеляза, че от 2018 г. всяка година е предвидено увеличение на заплатите на военнослужещите с около 10%, но въпреки това през 2021 г. некомплектът е бил 17%, а през 2023 г. той е бил близо 22 процента. Така има риск купуването на ново въоръжение за армията да се окаже безсмислена мярка, тъй като в един момент ще се окаже, че няма кой да го използва. След като законопроектът бе приет на първо четене, парламентът гласува срокът за гледането му на второ четене да е намален на три дни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст