Израел няма да поеме публично отговорност за удара в Иран

В Египет продължават преговорите между Израел и "Хамас"

“Око за око, зъб за зъб. Израел отвърна там, откъдето беше атакуван.” 

Това са заявили официални представители от сферата на сигурността и правителството на Израел пред израелския вестник “Джерузалем пост”

Въпреки тези думи, те са били категорични, че Израел няма да поеме публично отговорност за удара по обект в централната част на Иран. Причината за това била стратегическа.  

Източниците на изданието твърдят, че Иран говори за “експлозия в завод”, а не за ракетен удар, защото иска да избегне ескалация на напрежението. От друга страна те не разбират защо от Пентагона са разкрили пред американски медии, че в атаката е замесен Израел. 

Според информация на “Джерузалем пост” в продължение на 24 часа министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху и всички ръководни лица в сферата на сигурността са били във военната база “Киря” в Тел Авив. Там те са съгласували действия с партньорите си от региона – Йордания, Египет и Саудитска Арабия. Вестникът пише, че чуждите представители са потвърдили пред Израел, че ако Иран го атакува, те са готови да помогнат.  

Междувременно “Блумбърг” информира и че САЩ са знаели за атаката на Израел срещу Иран. В техен доклад се съобщава, че в четвъртък, 18 април, от Израел са уведомили американците за планиран удар през следващите 24-48 часа. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст