Започнаха шестседмичните парламентарни избори в Индия

Днес, 19 април, в Индия стартираха най-продължителните избори в света, които ще траят до 1 юни, а премиерът Нарендра Моди се стреми към исторически трети мандат. За това предаде агенция „Ройтерс“.

Гласуването изправя партията на Моди – „Bharatiya Janata“ (BJP) – срещу алианс от над 20 опозиционни партии, носещ името „Индия“. Обединените политически сили обещават да направят нужното, за да се спасят демократичните институции от диктаторското управление на премиера.

Но повечето проучвания до момента сочат, че избирателите предпочитат Моди да продължи да е техен лидер, въпреки че имат сериозни притеснения заради безработицата, инфлацията и затрудненията в селските райони. Всички тези проблеми са сериозни предизвикателства пред управляващите, независимо от факта, че Индия е най-бързо развиващата се голяма икономика в света.

„През следващите пет години, ние ще изведем нашата нация сред първите три икономики в света, ще започнем последна и решителна атака срещу бедността, ще отворим нови пътища към растеж. Ще започнем следващото поколение реформи и ще предприемем редица действия в полза на хората“, заяви Моди по време на предизборната си кампания.

Рахул Ганди, лидер на основната опозиционна политическа сила – „Индийски национален конгрес“ – упреква партията на сегашния премиер, която, по думите му, винаги се стреми да отклони вниманието от основните проблеми като безработицата и повишаването на цените.

Провеждането на вота, в което са ангажирани близо един милиард гласоподаватели, ще бъде разпределено на седем етапа в най-населената страна, точно в разгара на лятото. Гражданите ще изберат 543 членове на долната камара на парламента, от цели 2600 партии, като гласуването ще трае шест седмици. Очаква се гласовете да бъдат преброени до 4 юни.

Днес, в първия и най-голям етап, ще гласуват 166 милиона гласоподаватели в 102 избирателни района и в 21 щата и територии. Сред тях са Тамил Наду, намиращ се в Южна Индия, Аруначал Прадеш на хималайската граница с Китай и най-населеният район – Утар Прадеш на север.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст