Цената на какаото надхвърли 11 хил. щ. долара за тон

Цената на какаото надхвърли 11 хил. щ. долара за тон

Цената на какаото регистрира поредица от рекорди на 18 април след като доклад за реколтата в Западна Африка през първото тримесечие показа, че недостигът на зърната за шоколад продължава да се задълбочава. Фючърсните контракти на суровината в Лондон поскъпнаха до най-високите в историята 9,477 брит. паунда за тон и приключиха търговската си сесия на борса ICE с котировка 11,035 за тон като продължение на възхода си от началото на годината. За сравнение, през същия период на 2023-а цените бяха около 3 хил. щ. долара за тон.

Количеството на годните за смилане зърна, които се преработват от сектора за производството на шоколад, е намаляло с 2.5% през първите три месеца на годината в сравнение със същия период на 2023-а, според Европейската асоциация за какаото (ECA). Търговската група събира данни от 19 фирми, които преработват суровината и производители на шоколад от Европа, включително Cargill, Barry Callebaut и Olam Food Ingredients (OFI).

Световните котировки на какаото са скочли повече от два пъти от началото на годината в резултат на опасенията на инвеститорите, че недостигът на зърната ще продължи. Годините на ниски цени не позволиха на лишените от кеш фермери да влагат средства за обновяване на застаряващите плантации.

Количеството на зърната за шоколад се използва като мярка за търсенето на сладкото изкушение, но анализатори и участници от сектора посочват, че сегашните числа са индикатор за битката на търговците, преработвателните предприятия и производителите да намерят достатъчно годни за смилане зърна. В Западна Африка фабриките работят с под 30% от инсталирания капацитет.

Земеделците в Гана и Кот д’Ивоар, които заедно имат около две трети дял от глобалните какаови доставки, са понесли двоен удар от болестите по растенията и неблагоприятното време, резултат от промяната на климата и природния феномен Ел Ниньо. Което оряза добива с над 25% в Кот д’Ивоар – най-големия производител на суровината.

И двете държави бяха принудени да предоговорят контрактите с търговците, за да забавят доставките заради недостига на зърна. През миналата седмица Бордът за какао на Гана – правителственият регулатор, сключващ сделки за бъдещи продажби, е започнал преговори с търговците да прехвърлят контракти за 250 хил. тона какаови зърна за изпълнение през следващия сезон, започващ през октомври, твърдят запознати с въпроса лица. Преди тях, в началото на април, същото е направил и партньорът им от Кот д’Ивоар, който е помолил за отлагане на доставките на 130 хил. тона.

Тези отлагания означават, че липсата на зърна ще доведе до неизпълнение и на договорите за пратките на по-късни дати. В опит да насърчат фермерите да инвестират в плантациите и да увеличат добива, регулаторите и на Гана и на Кот д’Ивоар са увеличили през април цените за реколтата: Кот д’Ивоар с 50% – до 2.38 щ. долара за килограм, а Гана – до 2,481 долара за тон.

“В дългосрочен план по-високите цени на какаовите зърна могат да стимулират засаждането на повече дървета, които имат от три до пет години времеви хоризонт за задоволяване на световните тенденции на потребление, което се очаква да нараства с приблизително 2% годишно до 2030-а”, коментира Пол Хътчинсън – главен търговски директор в OFI – един от най-едрите доставчици на суровини за хранителния сектор в света.

Засега обаче кризата е налице, доколкото цената от 11,126 щ. долара за тон, която “докоснаха” какаовите фючърсни контракти, беше немислима допреди време за мнозинството търговци и е почти двойно по-висока от предишния максимум, регистриран през 70-е години на миналото столетие. Преди подума на суровината борсовите котировки в Ню Йорк се задържаха като цяло под 3,500 щ. долара за тон от 80-е години на XX век.

“Ситигруп” очаква поскъване на какаовите зърна до 12,500 долара за тон през следващите няколко месеца. А известният френски бизнесмен и мениджър на фондове Пиер Андуран прогнозира, че какаовите фючърсни контракти ще надхвърлят 20 хил. долара за тон през тази година, а добивът на какаови зърна ще намалее с поне 18% на годишна база..

Международната организация за какаото предвижда производството да изостава от търсенето с 374 хил. тона в сезона 2023-2024-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст