Мадрид поиска от Германия повече усилия за емитирането на общ дълг на ЕС

Мадрид поиска от Германия повече усилия за емитирането на общ дълг на ЕС

Мадрид твърди, че Европейският съюз (ЕС) ще успее да намери начини за набирането на повече средства от емитирането на общ дълг отколкото е приемливо за германския Конституционен съд, ако има достатъчно политическа воля. Поне такова е становището на икономическият министър на Испания – Карлос Куерпо. Той посочва, че Брюксел е предложил толкова много инвестиционни планове – от енергиен преход до дигитална стратегия и отбрана, че страните членки няма да са в състояние да ги финансират от националните бюджети. Което налага да започнат дискусии за повече съвместни дългови емисии.

“За нас това е безсмислено”, обявил в интервю в кулоарите в рамките на пролетното съвещание на Международния валутен фонд във Вашингтон Куерпо. И допълнил, че “ние трупаме нови инвестиционни нужди и трябва да отговорим на тях”.

Напредването на руски части на бойното поле в Украйна съживи идеята за т. нар. еврооблигации, които да помогнат за финансирането на огромния ръст на разходите за отбрана, за да се даде категоричен отпор на Кремъл. Обсъжданията обаче досега се натъкват на съпротивата на традиционните бюджетни ястреби на блока, оглавявани от германския финансов министър Кристиян Линднер, който през миналата седмица настоя държавите от ЕС да вкарат в ред собствените си финанси, а не да искат от общността да захранва допълнителните програми.

Една голяма пречка пред прокарването на всяк нов план за кредитиране е германският Конституционен съд, който държи на по-стриктна интерпретация на правните лимити на правителствените заеми. През миналата година върховният съдебен орган от Карлсруе “посече” специално бюджетно дружество, създадено за заобикаляне на националните дългови рестрикции. Това решение провали разходните планове на коалиционния кабинет и постави нащрек канцлера Олаф Шолц към всякакъв вид бюджетни иновации, подлежащи на съдебни проверки.

Куерпо, който помогна за договарянето на нови фискални правила за държавите от еврозоната с Линднер в началото на годината, заявява увереност, че ако политиците успеят да постигнат съгласие за увеличение на дълговите емисии на равнището на общността, те ще могат да намерят и структура, която да приемат германските съдии.

“Ако има воля, ще има и юридическо решение”, заключил испанският икономически министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст