Протест пред Народното събрание заради промените в Закона за околната среда

Тома Белев, протест, Закон за околната среда

Представители на “Зелено движение” и коалиция “За да остане природа в България” се събраха на протест пред парламента,

за да заявят несъгласието си с промените в Закона за околната среда, които депутатите обсъждат. 

Според протестиращите под предлог за подобряване на административните процедури се предвижда одобряване на огромни по мащаб проекти без никаква оценка от компетентния орган по околна среда. 

Това противоречи драстично на правото на Европейския съюз, каза за БВР Тома Белев.

“С предложения на седем депутати от ГЕРБ и ДПС е внесен законопроект за изменение на Закона за опазване на околната среда, който нарушава Директивата за околна среда, Директивата за природните местообитания и нарушава Конституцията на България. Тези депутати така и не са се научили да четат Конституцията, нито решения на Конституционния съд. Реално погледнато, трябва да кажем, че и самото свикване на извънредно заседание днес на Народното събрание е в нарушение на Конституцията, защото няма необходимите подписи. Тоест, ГЕРБ се чувстват всевластни и правят каквото си знаят, за да обслужват корпоративни интереси”, обясни той.

Ако промените бъдат приети, екоактивистите ще призоват президента да наложи вето, а след това ще сезират Конституционния съд. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст