Росен Желязков защити заповедта си, парламентът не бил “ивент плейс”

Росен Желязков

Председателят на парламента Росен Желязков защити от кулоарите на парламента заповедта си, която издаде вчера. Коментарът му дойде в отговор на лидера на БСП Корнелия Нинова, която по-рано днес поиска оставката на Желязков заради спорното нареждане.

Заповедта е за промяна по чл. 22, ал. 7 от Правилника за работа на Народното събрание. С нея се въвежда изискването пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и други подобни мероприятия с участието на външни лица в Народното събрание, да се организират с мотивирано предложение на председателя на съответната парламентарна група или парламентарната комисия във връзка с дейността им, до председателя на парламента.

Пред медиите обаче, Желязков обясни, че единствената наложена забрана за провеждането на брифинги, пресконференции и срещи е в рамките на предизборна кампания. По думите му така се забранява трибуната на парламента да се използва за предизборна агитация.

Ограничава се възможността на отделен народен представител по време на предизборната кампния да прави срещи и да изпозлва сградите на Народното събрание. Забележете текста, който е действал през годините – пресконференции, среща с журналисти, кръгли маси, дискусии и други мероприятия с участие на външни лица се провеждат в НС по предложение на председателя на парламента, комисия, или народен представител. Единствената разлика е, че се ограничава възможността на отделен народен представител да прави в предизборната кампания срещи и да използва сградите на НС за “ивент плейс”. Представете си 240 народни представители да използват сградата за предизборни мероприятия. Това е разликата”, обясни Желязков.

Заповедта издадена от председателя на парламента идва на фона на вчерашния брифинг на БСП, които обявиха, че щом договора за “Боташ” не се допуска до пленарната зала, то още днес в 11.00 ч., те ще го извадят на светло пред медиите, за да разкрият корупцията около него.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст