С около 30 млн. лева компенсират сметките за ток на училища, ясли, църкви, читалища и спортни школи

ток

Министерският съвет прие на днешното си заседание програма за компенсиране на разходите за ток на училища, детски ясли и градини, читалища, църкви и спортни школи.

Те ще бъдат компенсирани за енергийните си разходи за периода 1 януари 2024 г. – 30 юни 2024 година. Това ще стане по специално разработена програма, приета от Министерския съвет на днешното му заседание.

Необходимите финансови средства по програмата в размер на около 30 млн. лв. са осигурени от целевите вноски на задължените лица във фонд „Сигурност на електроенергийната система”. Решението влиза в сила от 1 януари 2024 г. и ще се прилага до 30 юни 2024 г., когато изтича настоящият регулаторен период.

В момента детските ясли, градините, училищата, храмовете, спортните школи и читалищата купуват електрическата енергия по борсови цени. Приетата програма допълва вече предприетите други временни мерки на национално равнище за повишаване на прозрачността и подобряване на функционирането на енергийния пазар.

Компенсацията ще се изчислява като разлика между средната цена на базов товар на пазар „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса за съответния месец и регулираната цена, утвърдена от Комисията за енергийно и водно регулиране за текущия ценови период.

Компенсацията ще се предоставя чрез доставчиците, с които крайните клиенти имат сключен договор за покупка на електрическа енергия, като намаление на дължимата за плащане сума по съответната фактура.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст