Бавна и тромава процедура бави вноса на работна сила за туристическия бизнес

Министърът на туризма Евтим Милошев

Един от най-споделяните от представителите на туристическия сектор проблеми бе този с бавната и тромава процедура при вноса на работна ръка от трети страни, каза министърът на туризма Евтим Милошев.

Той проведе работна среща с изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов, старши комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Миграция“ в МВР, експерти от Държавна агенция национална сигурност, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Агенцията по заетостта. На срещата са обсъдени

възможните решения за облекчаване на процедурата по наемане на работници от трети страни.

По време на дискусията стана ясно, че най-много заявления за разрешаване краткосрочното пребиваване у нас и право на изпълнение на трудовата дейност постъпват от граждани от средноазиатските страни.

Представителите на институциите изтъкнаха, че разглеждането на заявленията е сложен процес, който отнема много време с цел проучване на кандидатстващите. Фактор при бавното обработване на заявленията е и

недостатъчният административен капацитет,

с който разполагат структурите за обработка на подадените заявления.

Сред възможните решения за преодоляване на част от създадените затруднения експертите от ведомствата посочват приемането на проектозакона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в България. Той е внесен в Народното събрание и е дадена възможност краткосрочната виза за пребиваване до 3 месеца да бъде удължавана без да е необходимо работникът да напуска страната.

Междудържавните спогодби и регулацията на фирмите посредници, които наемат работна ръка, също са сред вариантите, при които процедурата би била облекчена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст