Ударът в Иран е ограничен по военна цел, няма опасност за страната ни, увери министър Запрянов

Ударът в Иран е ограничен по военна цел, няма опасност за страната ни, увери министър Запрянов

Докладваха ни, че ударът в Иран от страна на Израел е ограничен по военна цел. Това заяви пред NOVA служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. “Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран”, посочи той. Според него премереният израелски удар дава възможност за деескалация на конфликта в Близкия изток.

Запрянов подчерта, че интересът на България е конфликтите и в Украйна, и в Близкия изток да приключат. “По никакъв начин от това действие на Израел България не е застрашена военно. Нашето разузнаване следи обстановката. Не се налага да предприемаме действия”, увери министърът на отбраната.

Той коментира и войната в Украйна. По думите му, забавянето на помощта за Киев оказва негативно влияние на състоянието на фронта. Тя е приоритет за служебното правителство.

“НАТО има план за защита на България. Страната ни няма противоракетна отбрана, но при евентуален конфликт ще разчита на Алианса”, каза още служебният министър.

Във връзка с коментарите, че е министър на ГЕРБ, Запрянов посочи, че никога не е бил член на партия. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го припознавал като свой министър, защото политиката, която Запрянов следвал, била евроатлантическа, тясно свързана с помощта за Украйна. “Благодарен съм на г-н Борисов, че припознава моята политика като приоритетна и за самата партия. Да, работил съм с ГЕРБ но като експерт”, допълни той.

Министърът коментира парите за българската армия. По думите му големият дефицит остава човешката сила. “Изследванията ни показват, че за последните десет години сме загубили конкурентоспособност два пъти”, отбеляза той. Заплатата на един военен пилот е около 3000 лева, което било крайно недостатъчно той да бъде задържан. Увеличение на възнагражденията с 30%, каквото днес ще гласуват на първо четене в парламента, би било добра стъпка в правилната посока, смята служебният военен министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст