Финландия иска помощ от ЕС за границата с Русия

Петери Орпо финланидя ядрени оръжия сащ

Европейският съюз трябва да предприеме мерки, за да помогне на Финландия да спре притока на мигранти през Русия. 

Това заяви финландският министър-председател Петери Орпо, предаде “Ройтерс”. Той даде изявление по време на посещение на границата заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

През 2023 г. Финландия затвори границата си с Русия на фона на нарастващия брой пристигащи бежанци от страни като Сирия и Сомалия. Те обвиниха Москва, че използва миграцията като оръжие срещу скандинавската държава и ЕС – твърдение, което Кремъл отрича. 

Това, което виждаме е, че една държава използва бедни хора, за да оказва натиск върху друга държава, така че това е явен проблем за сигурността“, коментира Фон дер Лайен. Тя допълни, че Европейската комисия е съгласна с позицията на Финландия. 

Председателят на ЕК обясни и че при предприемането на мерките за справяне с мигрантите от Русия, трябва да се намери баланс между защитата на границите и международните задължения. 

Следвайки примера, даден от Полша и Литва по отношение на контрола на техните граници с Беларус, финландското правителство изготвя законодателство, което ще позволи на граничните му полицаи да връщат руските граждани, търсещи убежище в скандинавската страна.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст