Главчев се е самопредложил за външен министър

главчев

Служебният премиер Димитър Главчев се е самопредложил за външен министър. “Няма да има смяна на външния министър, вчера водихме разговори с президента Румен Радев и му предложих аз да поема външното министерство.” Това съобщи Главчев пред репортери в Атомната електроцентрала “Козлудуй”, където днес пристигна първата доставка на ядрено гориво от компанията “Уестингхаус”. 

Министър-председателят каза, че изчаква да види как ще се развият събитията. “Ако Радев издаде указ, аз ще нося политическа отговорност и за външното министерство”, уточни Главчев. По думите му, при сегашния състав – с министър Стефан Димитров, цялата политическа отговорност я поема президентът.

“Имаме комуникация с министър Димитров, но както старите хора са казали: „Доверието е като душата, веднъж напусне ли, няма връщане”, посочи премиерът.

Запитан той ли ще организира изборите в чужбина, ако поеме поста на външен министър, Главчев отговори, че така или иначе отговорността за изборите е негова. “Аз се стремя към честни избори. Това е една от основните задачи на служебното правителство”, добави той.         

В понеделник служебният премиер предложи зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов да смени Стефан Димитров начело на външното министерство. Заради реакциите към ярката политическа кандидатура Митов оттегли пред премиера номинацията си.

В предаването „Панорама“ в петък Главчев обясни, че поисканата смяна на Димитров се дължи на работи по-трудната комуникация с него и за това, че не успял да се свърже с него в деня на нападението на Иран с дронове срещу Израел.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст