Главчев няма да предлага нов външен министър, “Това не е кастинг”, заяви той

Димитър Главчев

Служебният министър-председател Димитър Главчев няма да предлага нов външен министър, след като депутатът от ГЕРБ Даниел Митов се отказа от номинацията. “Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи. Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ. Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си”, каза в интервю за предаването “Панорама” премиерът.

Преди ден заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов обяви, че се отказва от това да заеме поста служебен министър на външните работи. Той обяви от кулоарите на парламента, че не желае да бъде ябълката на раздора, която да разделя обществото и да пречи на институциите да си вършат работата. Митов благодари за доверието на служебния премиер, който го номинира за поста.

Държавният глава Румен Радев отказа да издаде указ, с който да смени Стефан Димитров с Митов, като посочи, че не е редно заместник-председател на партия да е министър в служебно правителство. Той обаче остави вратата отворена за смяната на земеделския министър Кирил Вътев с Георги Тахов, който е сочен за близък до него.

“Даниел Митов беше моята кандидатура, той реши да се съобрази с президента, както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма откъде да търся нов кандидат и нямам такова намерение да предлагам друг”, поясни Главчев.

На въпроса щом Стефан Димитров остава външен министър, кой би трябвало да носи отговорност за българската външна политика, премиерът отговори: “За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях да нося аз. В момента, който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за външната политика.”

Служебният министър-председател смята, че е било недопустимо да не може да се свърже със Стефан Димитров, когато Иран е нападнал Израел и е имало извънредна ситуация. Главчев каза, че е предприел действия още същия ден и е предложил на свой кандидат да поеме поста външен министър, но не пожела да спомене неговото име.

Премиерът е на мнение, че служебния кабинет трябва да е политически балансиран, което означава, че в него трябва да има представители от различни политически партии: “Повярвайте, че е изключително трудно да се намерят хора, които не са политически обвързани за всичките постове в правителството за кандидат-служебни министри. Не е лесно да се намерят непартийни кандидатури, които нямат нищо общо с партии. Помъчил съм се за този период, в който трябваше да представя кабинет. Мисля, че до голяма степен съм се справил. А то няма и други партийни кандидатури, така че балансът го няма”, отбеляза той.

Главчев не мисли, че има криза в кабинета заради името на Димитров, тъй като той се ползва с доверието на президента Румен Радев. Добави и че се стремил хора от ГЕРБ да не попадат в правителството и определи това като доста сложна задача.

За земеделския министър Кирил Вътев министър-председателят поясни, че той е имал колебания дали да поеме поста, тъй като има сериозни забележки към работата на някои от действащите заместник-министри. “Аз удовлетворих желанието му един от тях да бъде освободен. Това беше негова инициатива, подчертавам, но въпреки това той остана с известни задръжки по отношение на работата си. И той предпочете да напусне, макар че и мен не ме удовлетворяваше темпа на работа за една седмица, при положение, че той е останал министър и би трябвало с летящ старт да си продължи”, уточни премиерът.

Главчев смята, че МВР ще бъде безпристрастно и професионално по време на изборите и затова е оставил Калин Стоянов на поста вътрешен министър. И увери, че има всички предпоставки за провеждането на честни избори, каквато е основната цел на служебното правителство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст