Министър Малинов увери, че ще изпълни в пълен обем решението на парламента за договора с „Боташ“

Министър Владимир Малинов увери, че ще изпълни в пълен обем решението на парламента за договора с „Боташ“ предоговаряне

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов очаква да получи решението на парламента за предоговаряне на споразумението между „Булгаргаз” и турската енергийна компания „Боташ“, взето преди ден в пленарната зала, и ще го изпълни в пълен обем.

“В момента, в който го получа, ще възложа съответно на „Булгаргаз“ и на колегите от Българския енергиен холдинг да подготвят конкретен сценарий, който да бъде обоснован както от финансово-икономическа гледна точка, така и от гледна точка на сигурност и осигуряване на непрекъснатост и сигурност на доставките, и незабавно ще предприема действия на политическо ниво към турските колеги и съответно към „Боташ“, каза министърът в АЕЦ „Козлодуй“, цитиран от БТА.

На въпрос дали България губи от този договор, Малинов отвърна, че иска първо да се запознае в детайли със споразумението, като това дали губи българската страна ще е част от анализа, стъпките за който ще бъдат предприети още в рамките на следващата седмица.

Ресорният министър, заедно с премиера Димитър Главчев и депутати бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, произведени от “Уестингхаус Електрик – Швеция” за пети блок на централата.

В началото на 2023 година служебното правителство на Гълъб Донев одобри сключването на споразумение между “Булгаргаз” и турската компания “Боташ” със срок 13 години. С документа се осигурява достъп на “Булгаргаз” до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващият му пренос до територията на България.

Впоследствие се заговори, че страната ни губи от този договор милиони левове, а организационният секретар на БСП Борислав Гуцанов каза, че се очертава “афера за близо 2 млрд. долара загуби”. Според него договорът с “Боташ”, подписан от служебния министър Росен Христов, ни принуждава от януари 2023 година да плащаме всеки месец по 178 милиона долара за доставки на природен газ, а неустойките в него са над 2 милиарда долара. Договорът не бил е съгласуван с Министерския съвет и само осем министри са го подписали, което на практика прави този акт нелегитимен.

Преди ден само депутатите от ДПС гласуваха против доклада за дейността на временната комисия по повод Споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“. Така народните представители от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната” – “Демократична България”, “Възраждане” и “Има такъв народ” възложиха на министъра на енергетиката – Владимир Малинов да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на Споразумението с цел защита на имуществените и финансовите интереси на „Булгаргаз“ и българската страна.

Освен това с решението на парламента докладът на временната комисия, заедно с информацията, събрана в рамките на нейната работа, ще бъдат изпратени в 7-дневен срок до прокуратурата на България, до Европейската прокуратура, а също така и до ДАНС, БЕХ, министъра на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст