НАТО ще предостави на Украйна допълнителни системи за ПВО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Страните от НАТО ще предоставят на Украйна допълнителни системи за противовъздушна отбрана, обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от БНР.

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ на фона на поредните руски удари. А Русия съобщи за жертви на украински атаки с дронове.

Украйна се нуждае от системи за противовъздушна отбрана и изтребители, за да се защити и партньорите могат да помогнат, каза Зеленски след поредните смъртоносни руски въздушни удари.

Преди ден в Днепропетровска област загинаха осем мирни жители. Поразени бяха железопътна инфраструктура и черноморското пристанище Южни. В момента Русия има предимство във въздуха, което ограничава възможностите на Украйна да напредва по фронтовата линия, заяви украинският президент на виртуалната среща на министрите на отбраната от НАТО. Зеленски повтори, че Украйна не може да се защити без подкрепата на Запада. “Нашето небе трябва отново да стане безопасно и това е възможно. Зависи напълно от вашия избор, който да покаже, че наистина сме съюзници”, изтъкна той.

Столтенберг обеща страните от Алианса да продължат да помагат на Киев. “В допълнение към “Пейтриът” има и други оръжия, които съюзниците може да предоставят, включително френската SAMP/T. А много други, които не разполагат налични системи, обещаха да предоставят финансова подкрепа за закупуването им за Украйна”, посочи той.

Нидерландия се ангажира да предостави допълнителна военна подкрепа на Украйна в размер на над 200 милиона евро за противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси.

Междувременно руските власти съобщиха, че мъж и жена са загинали в Белгородска област при атака на украински дронове. В Калужка област при взрив на дрон е била поразена енергийна инстраструктура, подобен инцидент има и в Смоленска област. За пожар на енергийна инфраструктура заради свален дрон съобщават и в Брянска област, където са унищожени шест такива устройства, също в Курска и Тулска област.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст