Радев: Главчев все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за външен министър

Радев: Главчев все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за външен министър

“Вчера в края на деня получих това авангардно предложение.” Това заяви пред репортери президентът Румен Радев във връзка с предложението на служебния премиер Димитър Главчев самият той да поеме и поста на външен министър. “Посъветвах го да проучи повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за външен министър”, добави държавният глава, цитиран от БТА.

В понеделник Радев ще разговаря отново със служебния министър-председател. “Ако той държи, приемам всички негови предложения”, добави президентът.

“Имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да поемат министерството и да свършат работата по-добре от Даниел Митов. Макар да му отне почти седмица, г-н Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост, той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси, защото министърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина. Това няма как да стане, ако на поста е заместник-председател на партия, която участва в изборите. Нека е ясно в случая, че аз не съм защитавал г-н Стефан Димитров. Аз съм бил против това заместник-председател на партия да отговаря за изборите в чужбина”, подчерта държавният глава.

Той посъветва Главчев да се консултира с експерти дали може да съвместява двете длъжности – служебен премиер и министър на външните работи. “Приемам всички негови предложения и не се меся в неговата работа. Намесих се само тогава, когато нещата излязоха извън контрол, извън нормалността. Пак казвам, че заместник-председател на партия да организира избори би дискредитирало целия изборен процес“, категоричен е президентът.

“Много важно е това правителство да успее, много важно е г-н Главчев да успее. Ние наистина отблъсквахме хората от урните през последните години. Важно е това правителство да осигури една нормална среда за провеждане на изборния процес“, счита Радев. “Надявам се да осъзнае с какво се заема. Много е важно какъв екип от заместници ще се сформира във външното министерство. Нека не си правим илюзии, че г-н Главчев ще може да овладява процесите във външно министерство“, допълни той.

Държавният глава определи като пълни спекулации твърденията, изказани от някои политици, че настоящият външен министър Стефан Димитров е негов приближен. „Аз имам доверие към всеки един от тези министри, колкото да разпиша указа по предложение на г-н Главчев. Това е“, увери той.

Помолен да коментира твърденията за наличието на договорка между него и ГЕРБ и ДПС, Радев отвърна: “Като слушам фантазиите на някои политици, разбирам защо техните напъни да реформират Конституцията родиха едно недоносче, което ни сервира целия този хаос в момента. Ужасно нелепо е хората, които довчера бяха коалиционни партньори на ГЕРБ и ДПС, в момента да им се привижда, че аз се колаборирам с ГЕРБ и ДПС. Тази ревност е абсолютно смехотворна. Тези хора, вместо да ни занимават със своите фантазии, дължат ясен отговор на българските избиратели – дали ще възродят порочната сглобка и отново ще формират това мнозинство, което ни докара до тези промени в Конституцията и което ни докара всички тези проблеми, които днес трябва да решаваме”.

Попитан как ще се отрази липсата на новоизбран главен секретар на МВР на предстоящия вот, президентът посочи, че това е изцяло отговорност на МВР и на Главчев: “Каквито и опити да се правят да се трансферира някаква отговорност към президентството, включително и от министър-председателя, ако той отвори Конституцията, ще открие, че Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на България. Не президентът. Аз му пожелавам успех“.

Президентът е предложил на премиера да направи двете назначения – на служебните министри на външните работи и на земеделието с един указ. “Несериозно е. Олекваме всеки ден да издаваме укази за смяна на министри, които са назначени преди една седмица, гласувано им е доверие и са мотивирани от същия този министър-председател“, аргументира се Радев.

Запитан приемлив ли е Георги Тахов за поста служебен министър на земеделието, държавният галва отговори, че не може коментира това. “Отговорност за хаоса носят тези партии в парламента, които одобриха този генератор на хаос – промените в Конституцията“, повтори той.

Радев коментира и договора с турската компания „Боташ“, сключен по времето на назначеното от него служебно правителство. “Нека да е ясно, че този договор е част от диверсификацията на България”, каза той.

“Той беше сключен в критични обстоятелства, когато кабинетът „Петков“ ни остави без газ, без интерконектор, без слотове – нищо. Тогава г-н Петков се молеше на президента Ердоган за един единствен слот и то без успех. Когато се анализира един договор от такъв мащаб, когато той се оценява, трябва да е ясно, че към този договор трябва да се гледа много по-всеобхватно, с много по-широк кръг от въпроси. Не само моментната картина в настоящия етап, но и това какви са тенденциите за газовия пазар в региона и за консумацията на газ“, обясни президентът.

“Договорът с „Боташ“ е за достъп до терминалите за втечнен газ, каквито има пет в Турция с капацитет 30 млрд. кубически метра и пренос през мрежата на „Боташ“. Ето част от интересните въпроси. Защо правителството на ПП-ДБ не се възползва от тези прекрасни възможности и не използва този капацитет, за да продава газ най-сетне България? Не просто да транзитираме през нашата територия, а да продава, да печели „Булгаргаз“, да печели България, да оползотворим своето геостратегическо положение? Защо по време правителствата на ПП-ДБ и двата пъти „Булгаргаз“ се докарва почти до фалит? Защо и двете правителства на ПП-ДБ, които водят самоотвержена борба с Путин, все по тяхното управление в страната ни нахлува мощно тръбна газ от една единствена посока“, попита държавният глава. 

Той призова да се гледат цифрите. “За миналата година българската консумация е 2,7 млрд. кубически метра. Един милиард кубически метра идва от Азербайджан, при положение, че те не се възползваха от възможността чрез „Боташ“ да доставят втечнен газ. Питайте останалите 1,7 млрд. откъде са, с какъв произход са, с какви посредници са. Защо пак имаме посредници и това нещо на каква цена е“, попита още държавният глава. 

Според Радев има две възможности за този договор: “Едната възможност е да направим така, че най-сетне България да може да започне да продава газ. Това няма да стане с глупавата енергийна вноска, която наложиха ПП-ДБ, с която ни дискредитираха тотално като партньори и търговци в цяла Европа. Сега тепърва ще трябва да започнем да възстановяваме доверието. Или се заемат и най-сетне използваме огромните възможности, които ни предоставя този договор като резервиран капацитет, какъвто другите страни нямат, и започваме да продаваме. Ако нямаме такива амбиции и не могат да го направят, тогава нека се преразгледа. Само че нека не се изхожда от моментната картина, а се гледа и занапред”.

Държавният присъства на официалното откриване на международния турнир Sofia Karate Open 2024 – Купа на президента в зала „Асикс Арена“ в столицата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст