САЩ ще изтеглят военните си от Нигер

САЩ ще изтеглят военните си от Нигер

САЩ ще изтеглят военните си от Нигер, съобщи пред Ройтерс източник, запознат с въпроса, и допълни, че е било постигнато споразумение между Кърт Кемпбъл, заместник държавен секретар на САЩ, и ръководството на Нигер, предаде БТА.

Към момента в Нигер има малко над 1000 американски войници, като американските военни оперират от две бази, включително база за безпилотни летателни апарати, известна като Авиобаза 201, изградена близо до Агадес в централната част на Нигер на стойност над 100 млн. долара.

От 2018 година базата се използва за взимане на прицел на екстремисти от “Ислямска държава” и “Джама’ат Нусрат ал Ислам вал Муслимин”, мюсюлманската организация, филиал на “Ал Кайда”, в региона на Сахел.

Миналата година армията на Нигер завзе властта с преврат. До преврата Нигер беше ключов партньор в областта на сигурността на САЩ и Франция. Но новите власти в Нигер се присъединиха към хунтите в съседните Мали и Буркина Фасо и прекратиха военните споразумения с някогашните си западни съюзници като Вашингтон и Париж, напускайки регионалния политически и икономически блок ECOWAS. Те също така засилиха по-тесните си връзки с Русия.

През следващите дни ще се водят разговори как ще протече това изтеглане на войските, заяви източникът пред Ройтерс.

По-рано в петък вестник “Ню Йорк Таймс” съобщи, че повече от хиляда американски военни ще напуснат Нигер през следващите месеци.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст