Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лева, обяви министър Петкова

Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лева, обяви министър Петкова

Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лева. Това обяви пред репортери служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. “Искам да представя данни за фискалния резерв, които лесно могат да бъдат проверени. При приемането и предаването на Министерството на финансите бившият министър на финансите, по своя инициатива, съобщи, че фискалният резерв е 9,9 млрд. лева. Следобед, при проверка от моя страна, се установи, че на 8 април фискалният резерв е в размер на 6,7 млрд. лева”, каза Петкова.

Служебният министър посочи, че 1,6 млрд. лева са в резултат от решението на Министерския съвет за закупуване заеманията на “Топлофикация София”, а другата част се дължи на изплащането на пенсиите. “Вземанията на “Топлофикация” са отменени, а парите са върнати в бюджета. Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лева”, добави тя.

Петкова отбеляза, че фискалният резерв е променлива величина, но е важно, когато се съобщават данни, да се указва за кой период са те.

Финансовото ведомство има план за повишаване събираемостта на приходите. “Следващата седмица имам среща с комисаря по икономическите въпроси в Брюксел”, допълни министърът.

На 10 април от “Продължаваме промяната“ излязоха с позиция по повод изявлението на служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова за размера на фискалния резерв. Резервът в края на март е 9,9 млрд. лева, се посочи тогава партията.

В началото на април са били направени големи плащания, като 1,6 млрд. лева към Българския енергиен холдинг (БЕХ) за дълга на “Топлофикация София”, както и 1,5 млрд. лева за изплащането на пенсиите за април.

Очакваните данъчни приходи през април са 3,9 млрд. лева, като датите за тях са на 14 април – данък добавена стойност, и след 25 април – данък върху доходите на физическите лица и осигуровки. Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца. Така че в края на април се очаква фискалният резерв да е пак над 9 млрд. лева, се казваше в позицията на формацията.

При встъпването си в длъжност Людмила Петкова съобщи пред журналисти, че по данни на БНБ фискалният резерв към 8 април е 6,689 млрд. лева. “Към края на март е 9,9 млрд. От сумата 6,689 млрд. лева – 4 млрд. лева са средствата на Държавния фонд за устойчивост на пенсионната система”, каза Петкова. “Сегашното състояние е 6,6 млрд. фискален резерв 2-та милиарда, така наречени приходи за бъдещи периоди, за втория транш трябва да се изпълнят определени изисквания, за да получим средствата от ЕС”, коментира служебната министърка на финансите.

“1,6 млрд. лв. са средствата за придобиване на вземанията от “Топлофикация София”, БЕХ и “Булгаргаз”, за останалите ни трябва по-подробен анализ, но резервът е 6,6, млрд. Може и част от тях да са отишли за пенсии”, добави тя. 

“Разполагаемите парични средства всъщност към момента са 2,7 млрд. лева”, каза тогава Петкова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст