От ПП-ДБ обещават на избирателите си да спрат Пеевски да “презареди” влиянието си

От ПП-ДБ обещават на избирателите си да спрат Пеевски да "презареди" влиянието си

“Нашата цел е да спрем Пеевски да презареди своето влияние в прокуратурата, службите, съдебната власт и регулаторите. Това е целта на ПП-ДБ и това предлагаме на избирателите.” Това заяви в интервю за БНР Христо Иванов, лидер на „Да, България“ и съпредседател на обединението “Демократична България”, което е част от коалицията ПП-ДБ.

“Това е фундаменталният въпрос за функционирането на Републиката. Това е връщане на империята на страха. Следващото издание на тази система ще бъде много по брутално от 2017 година“, предупреди Иванов.

“ГЕРБ трябва да решат, дали ще са с Пеевски, който им провежда оперативки, присъства на събрания на Изпълнителната им комисия, привиква ги. ГЕРБ да изберат къде ще са. Ние с проекта за споразумение сме дефинирали с каква цел бихме подкрепили правителство. ГЕРБ и всички политически сили да изберат дали ще бъдат инструменти на Пеевски да си укрепи държавата, или ще продължим усилията за изкопчим държавата“, подчерта съпредседателят на „Демократична България“.

Той каза, че в коалицията са единни във всяко едно отношение по проблема и в необходимостта да приложат следващия пакет реформи и кадрови промени в споразумението. И уточни, че в името на “изкопчване на държавата” ще разговарят с всички политически сили и “открехна вратата” има към БСП и ИТН.

За конституционните промени депутатът декларира, че от ПП-ДБ са предлагали по-прост вариант: “Не мисля, че е уместно да поставяме въпроса, че има някаква грешка и някой да си признае. Имаме нов инструментариум, който е с определена сложност, но при добросъвестно прилагане, може да реши проблемите и за нова политическа система. Ние предлагахме по-прост вариант служебното правителство да бъде в състав на редовното, което е било към този момент, и преназначавано с указ на президента”. Той обясни, че в промените се залага “на търсене на баланс в триъгълника – парламент, кандидат-премиер и президент”.

“Необходим е баланс в ситуация на криза, за да се проведат честни и по неутрален начин избори. Нито Радев, нито Главчев, нито голяма част от политическите сили не разбират, че трябва да се търси този баланс”, изтъкна Иванов.

Според него президентът е провел формално консултациите за съставяне на служебен кабинет и затова ПП-ДБ са напуснали: “Президентът казва, че прави консултации, но “нямам правомощия да коментирам министрите”. И допуска в състава на този служебен кабинет представител на прокуратурата, при положение, че това е органът, който се опитва активно да води кампания срещу проекта на Закона за съдебната власт. Защо за външния може, а за вътрешния не може – защото от вътрешния зависи провеждането на избори”, попита още Христо Иванов.

“Правилата за конституционните промени не съм ги направил аз, ние предложихме друг модел и беше отхвърлен от ГЕРБ и ДПС. Този модел има позитиви, проблемът е, че в ситуацията има норма на безотговорно поведение, вместо да прилагат инструментариума на търсене на баланс. Смятат, че трябва да упражнят властта лично, това виждаме в момента. Този модел, ако бъде прилаган добросъвестно, ще ни е полезен на нас като граждани, защото не трябва да има центрове, които концентрират власт, защото президентът преди концентрираше власт. И Пеевски се опитва да си запази влиянието. Ние, като общество, трябва да бягаме от модели, които концентрират власт, а такива които споделят власт между политическите сили в Народното събрание и никой не трябва еднолично да взима власт. Става дума за цялостна философия. Критикуваме президента, защото трябваше да влезе в ролята на посредник”, отбеляза лидерът на “Да, България”.

По думите му, ако бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е допуснал нещо, от това което му се вменява – неподходящи връзки и начин на живот, подаръци или връзки с някакви хора от контрабандни канали, той ще отговаря пред съда.

“Нашият проблем е фундаментален, всичко това започна да се вади след началото на кампанията. Защо досега не бяха извадени компроматите? То се вади по начин, който ясно напомня селективно изтичане на протоколи от прокуратурата”, посочи Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст