България не знае какво става с приемането ѝ в еврозоната, пише “Политико”

България

България се подготвяше за стане член на еврозоната от януари 2025 г., но в момента не знае какво се случва с тази ѝ цел, пише брюкселското издание “Политико”. В него се изброява, че е почти сигурно, че това няма да се случи на тази дата заради “политическата бъркотия, упоритата инфлация и вялата обществена подкрепа, дължаща се отчасти на руското влияние”.

Ето и част от статията:

Засегнати от нарастващите цени

Присъединяването към еврозоната е типичен за ЕС загадъчен процес, при който страните се оценяват от Европейската централна банка, преди финансовите министри на ЕС, евродепутатите и правителствените ръководители да обсъдят въпроса.

“Критериите за конвергенция”, на които трябва да отговаря дадена страна, за да се класира, включват стабилен обменен курс, постигане на целите по отношение на държавния дефицит и съотношението на държавния дълг и привеждане на националното законодателство в съответствие с правото на ЕС.

Следващият доклад на ЕЦБ за България, който ще определи дали тя е готова да се присъедини, се очаква преди лятото.

Инфлацията остава проблем. За да се присъедини, България се нуждае от средна инфлация не повече от 1,5 процентни пункта над равнището на трите “най-добре представящи се” държави от ЕС – неясна категория, която създава сива зона за точния размер на необходимата инфлация. Най-скорошната страна, която се присъедини към ЕС през 2023 г., Хърватия, се възползва от селективен подбор на данни, когато ѝ беше позволено да се присъедини въпреки по-високия процент, посочва Politico.

“Единствената пречка за България е критерият за инфлацията. Тя е в добра бюджетна позиция – ниски публични дългове, бюджетни дефицити под контрол”, каза старшият научен сътрудник в базирания в Брюксел икономически мозъчен тръст Bruegel Жолт Дарваш.

Според него настоящата прогноза на страната за инфлация от 2,9% през 2025 г. предполага, че България може да се присъедини през 2026 година. Той добавя, че има “известно пространство за маневриране” по въпроса дали същата сива зона, която позволи на Хърватия да се присъедини през 2023 г., може да се използва за съкращаване на срока за присъединяване на България, но добави, че това трябва да бъде обосновано.

Освен резултатите от укротяването на инфлацията, България е в сравнително силна позиция за присъединяване към еврозоната, заявиха няколко експерти и официални лица пред Politico. Миналият месец България получи одобрение и от държавите от еврозоната, когато техните правителствени ръководители похвалиха напредъка й.

Но въпреки трайната публична подкрепа на ЕС за целта от януари 2025 г., висши служители признават, че това почти сигурно няма да се случи. Както казва един от тях: “Това е изключено”, пише международното издание “Политико”.

В края на миналата седмица още едно издание – Euractive, писа, че е по-вероятно България да приеме еврото в края на 2025 година, отколкото в началото на следващата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст