Военните разходи в Западна и Централна Европа – по-високи от края на Студената война

Военните разходи в Западна и Централна Европа - по-високи от края на Студената война

Военните разходи в Европа са нараснали с 16% от 2022-а до 2023-а и са били най-високи от края на Студената война през миналата година, показва ново проучване на Стокхолмския институ за изследване на мира (SIPRI). Данните на изследователите показват, че общият размер на похарчените средства за отбрана и сигурност е достигнал 552 млрд. евро през 2023-а – с 62% повече отколкото през 2014-а когато е бил 330 млрд. евро, а Полша почти е удвоила военния си бюджет от 2014-а насам. Само три страни членки на НАТО – Гърция, Италия и Румъния – не са похарчили повече за отбрана през миналата година.

Научният сътрудник от SIPRI Лоренцо Скарацато е обяснил за “Евронюз”, че военните разходи в Европа са се увеличавали през всяка година от 2014-а насам когато Русия анексира Крим. Тази предварителна операция и последвалото нахлуване в Украйна през 2022-а са принудили европейските правителства да качат бюджетите си за отбрана в безпрецедентна степен. “Без съмнение, през 2023-а основният двигател на военните разходи в Европа е руската инвазия”, посочва Скарацато.

Най-висок е ръстът на военните бюджети на държавите от Централна и Западна Европа, до голяма степен – в отговор на увеличението в Русия, според SIPRI. Най-разточително сред европейците през 2023-а е харчило Обединеното кралство, чийто оръжейни покупки са били в размер на 2.3% от БВП. Британското Министерство на отбраната обяви през тази година, че ще повиши дела до 2.5% от БВП, въпреки че финансовият министър Джеръми Хънт признава, че икономическите условия в страната тепърва ще покажат дали може да се постигне тази цел.

Германия също е увеличила военните разходи с 48% в периода от 2014-а до 2023-а. През 2022-а германското правителство създаде извънбюджетен фонд, който да помогне за достигането на натовския разходен стандарт от 2% от БВП за отбрана годишно – число, което Берлин одобри през 2014-а, но все още не е достигнал досега. Германският канцлер Олаф Шолц обеща публично да трансформира нагласите в страната си към отбрана и сигурност три дни след като руските войски нахлуха в Украйна. В реч пред парламента Шолц описа този момент като “повратна точка” за реформиране на армията.

Въпреки че Западна Европа води в наваксването за натовските стандарти, страните от Централна Европа също имат сериозен принос с най-големите военни разходи от Студената война насам.

Класацията оглавява Полша, която през 2023-а е похарчила 3.8% от БВП за отбрана и сигурност – малко под заявените 4% от БВП. Варшава отдавна е превърнала военните разходи в приоритет. Полският президент Анджей Дуда призова в началото на април партньорите си от НАТО да увеличат парите за въоръжаване, изразявайки опасения, че руският президент Владимир Путин се подготвя да атакува военния блок през идните години.

“Съществува тенденция, която показва как държавите, граничещи или близко до Русия и Украйна, са увеличили най-спешно от десетилетия разходите си за отбрана”, подчертава Скарацато. И допълва, че “това се дължи на повишеното им усещане за директен сблъсък след анексирането на Крим и инвазията в Украйна”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст