Подкрепата за Украйна и ситуацията в Близкия изток – във фокуса на Габриел по време на Виенския икономически форум

габриел, мария габриел

По време на Виенския икономически форум – Софийска среща 2024 служебният приемиер Димитър Главчев не присъства, но България бе представена от бившия вицепремиер Мария Габриел.

Главчев изпрати приветствие до участниците, в което подчерта, че България e гаранция за стабилност в региона. В обръщението си той пожела на страните – партньори ползотворна работа. Мария Габриел – бившият вицепремиер и министър на външните работи – от своя страна участва във форума, като в изказването си обърна внимание колко важно за България е пълноправното членство в Шенген.

Министърът на икономиката Петко Николов подчерта, че пропуснатите ползи за България от пълноправното членство в Шенген са около 1 милиард лева годишно.

Николов бе категоричен, че пълното ни присъединяване към Шенгенското пространство ще увеличи икономическата сигурност не само за България, но и за всички страни в региона.

Трябва да е ясно, че всяко отлагане на това пълноправно членство в Шенген ще е причина вероятно и за по-големи пропуснати ползи, както и за българската и румънската страна, така и за икономиките в региона“, уточни икономическият ни министър.

Габриел говори и за общите предизвикателства, засягащи не само региона на Балканите. Тя изрази увереност, че всички държави, участнички във Виенския икономически форум, ще продължат да подкрепят Украйна.

Също така тя предупреди, че случващото се в Близкия изток е изключително обезпокоително и че трябва да се работи за предотвратяване на регионалната ескалация. Тя настоя и да се реагира на хуманитарните нужди на населението в ивицата Газа.

Участниците във Виенския икономически форум са в резиденция Бояна, където обсъждат най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобална икономика.

Събитието се организира редовно през пролетта във всяка държава- членка, с цел насърчаване на регионалното икономическо сътрудничество, като част от европейското и световно позициониране на активните икономически субекти.

В рамките на срещите се подчертават успехът и огромната роля на икономическото сътрудничество между предприемачите от страните членки на Виенския икономически форум –
Албания, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Румъния, Словения, Турция и Украйна.

Редовното издание на Виенския икономически форум всяка година през месец ноември във Виена, е едно от големите събития в австрийската столица с притегателна сила за регионалната, европейска и световна икономика. През 20-е години на успешното си развитие Виенският икономически форум изпълнява мисията си с ясно определени цели за подкрепа на инвестиционните възможности и реализиране на съвместни проекти в региона от Адриатическо до Черно море.

Признание за това са присъдените му: Статут на международна неправителствена организация, Специален консултативен Статут към Икономическия и социален съвет на ООН, вписването му в Транспарентния регистър на Европейския съвет и Европейската комисия и даденото му право да постави знамето си на сградата на централния офис във Виена и на първия му открит регионален офис в София.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст