Денят по диагонал – 22 април 2024 г.

президентът

Президентът подписа указ, с който служебният премиер става и външен министър

Държавният глава Румен Радев назначи Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи, а Георги Тахов – за служебен министър на земеделието и храните.

Със същия указ президентът освободи Стефан Димитров от длъжността служебен министър на външните работи, а Кирил Вътев – от длъжността служебен министър на земеделието и храните.

Миналата седмица служебният премиер Димитър Главчев направи две предложения за промяна в персоналния състав на служебното правителство – Стефан Димитров да бъде освободен като служебен министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов, както и Георги Тахов да замени Кирил Вътев на поста министър на земеделието и храните. Даниел Митов обаче оттегли пред премиера номинацията си за служебен министър на външните работи.

Назначен е нов директор на АДФИ

АДФИ

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова назначи Георги Йорданов за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция,

съобщават от Министерството на финансите. От поста е освободена Илка Димова-Мазгалева.

Георги Йорданов има богат административен опит, придобит на експертни и ръководни длъжности. От януари 2022 г. до момента е ръководител на звеното за вътрешен одит на Българската телеграфна агенция. През февруари 2020 г. е назначен за председател на Държавната комисия по хазарта, а след закриването й е назначен за съветник на министъра на финансите до месец май 2021 г., след което се занимава с одитна дейност в реалния сектор.

От 2014 г. до 2020 г. е началник на кабинета на министъра на финансите Владислав Горанов. Бил е ръководител на Инспектората на Министерството на околната среда и водите.

От КНСБ сметнаха: 65.3% от работещите не получават заплатата, необходима за издръжката им

КНСБ

Нетният месечен доход, необходим за издръжка на живота за един работещ, живеещ сам, е 1454 лв., или 1873 лв. бруто, отчитат от КНСБ.

За тричленно семейство (двама работещи възрастни и едно дете до 14-годишна възраст) необходимата нетна сума е 2616 лв., съответно 1686 лв. бруто за един работещ. При един работещ родител в тричленно семейство неговият брутен доход трябва да е не по-малко от 3372 лева.

Тези данни обяви по време на пресконференция президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров, който представи данни от Наблюдение на потребителските цени и заплата за издръжка на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към март 2024 година.

Технологичната битка между САЩ и Китай се изостря

Технологичната битка между Съединените щати и Китай се изостря

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен ще пътува до Китай през тази седмица в условията на изострящата се технологична битка между двете световни суперсили и липсата на каквито и да било признаци за раздигане на облаците над отношенията между тях. Основната задача на Блинкен е да предупреди за пореден път Пекин да ограничи техническата помощ за военната машина на Русия.

Посещението му обаче съвпада и с предстоящия вот в Конгреса на законодателство, принуждаващо TikTok да се разграничи от китайския си собственик или в противен случай ще бъде забранена употребата му в Съединените щати.И след като на 19 април Пекин разпореди на “Епъл” да изтегли WhatsApp и Threads от каталога си от приложения в азиатския колос по нареждане на китайския интернет регулатор (Cyberspace Administration) поради заплаха за националната сигурност.

Производителят на iPhone се е подчинил защото бил “длъжен да изпълнява законите на страната, в която оперира дори да не е съгласен с тях”. Всичко това подсказва задълбочаване на напрежението в технологичната война между двете най-мощни световни икономики.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст