Как неаполитанската “Ндрангета” проникна в две канадски банки

канадски банки ндрангета

Според задълбочено проучване на международната организация на разследващите журналисти OCCRP фракцията на “Ндрангета”, базирана в Торонто, е разчитала на връзки със служители на две големи канадски банки, за да улесни финансовите си дейности.

Смята се, че фракция на “Ндрангета”, ръководена от италианския имигрант в Канада, Анджело Филиомени, е поддържала тесни връзки със служители в две канадски банки – “Royal Bank of Canada” и TD Bank. Филиомени засега отказва коментар по обвиненията.

Според събраните доказателства и вътрешен доклад на полицията,

разследване се води и срещу двама банкери,

които са изпирали част от мръсните пари на “Ндрангета”.

Репортерите на OCCRP се свързали и с друг служител на TD Bank, когото италианската полиция е следила заради връзките му с групата на Филиомени. А банкерът от “Royal Bank of Canada” е обвинен в пране на пари, които той отказва да коментира. Обвиненията на полицията срещу него обаче така и не бяха разгледани в съда.

На нито един от банкерите от TD Bank не са повдигнати обвинения и те отказват коментар. Единият от тях остава в отпуск.

В същото време, предполагаемият мафиотски бос Анджело Филиомени е изпратил свой сътрудник да направи депозит в сметката му в “Royal Bank of Canada”, но в нея се оказало, че има по-малко пари от очакваното.

Филиомени
Анджело Филиомени

Тогава Филиомени се свързал със

своя “мениджър по обслужване на клиенти” в “Royal Bank of Canada”

– Никола “Ник” Мартино, за когото полицията има подозрения, че също е член на италианската банда.

– Тринадесет хиляди и триста, кажи ми защо?” – попитал Филиомени банковия служител Мартино.

Три дни по-малко, защото бяха чекове от февруари – отговорил банкерът.

– Винаги има оправдание! – ядосано реагирал Филиомени.

Това е част от записа на разговора между двамата, направен от полицията. Тя ги подозирала, че депозитите са част от “вноските”, чрез които членовете на предполагаемата престъпна група плащат “данъците” си към своя шеф.

Парите са били внесени в сметките на Филиомени в “Royal Bank of Canada” от сътрудници, за които полицията твърди, че са част от мафиотската схема за пране на пари.

Роденият в Италия Филиомени е заподозрян, че е

лидер на мощната фракция на “Ндрангета”, базирана в Торонто.

Според полицията, Филиомени си има легална работа за прикритие – продава италиански сандвичи “Панини” и доставя тестени изделия чрез фирмите си, регистрирани във Вон, град в района на Голямо Торонто.

Всичко си било спокойно до 2017 г., когато местната полиция на Йорк в Онтарио започва мащабно разследване срещу Филиомени и неговите съучастници. Операцията е наречена “Проект Синдакато”, а по-късно и “Най-голямото разбиване на мафията”. Така или иначе обаче в момента

всички обвинения срещу Филиомени, Мартино и другите заподозрени са замразени.

“Вината” за това е на прокуратурата, която е вдигнала операцията “на трупчета”, защото полицията се е престарала и е подслушвала и записвала дори разговори между обвиняемите и техните адвокати. Нещо, което и в най-развитите демокрации е забранено!

Никола “Ник” Мартино

Решението принуди властите да върнат

активи на стойност над 35 млн. канадски долара (27 млн. щатски долара),

съобщиха от полицията.

Оказа се, че и подробностите около предполагаемата злоупотреба на мафиотската група с канадските финансови институции никога не са били оповестени пред съда.

Сега съвместното разследване на OCCRP, “The Toronto Star” и италианския вестник “La Repubblica” разкрива как е имало проникване в две големи канадски банки от Филиомени и неговите сътрудници.

Репортерите

получиха съдебните документи по проекта “Синдакато”

и разговаряха с източници от правоохранителните органи и банковия сектор, близки до разследването. Те проучиха и съдебни документи от Италия, където полицията е работила по паралелно разследване в сътрудничество с канадските си колеги.

Репортерите откриха доказателства, че освен с Мартино от “Royal Bank of Canada”, сътрудниците на Филиомени са имали контакт и с двама служители на TD Bank. За единия полицията твърди, че е бил напълно наясно

със схемата, по която са изпирани мръсните пари на Филиомени.

На нито един от двамата не са повдигнати обвинения.

Майкъл Лейси, адвокат на Филиомени, заявява: “Нашият клиент нито участва в престъпни схеми, нито коментира вашите запитвания. Не бива да си правите изводи от неговото решение по този въпрос”.

В съвместна молба по време на делото, адвокатите на обвиняемите твърдят, че полицията е била като кон с капаци, т.е. виждала е погрешно светските и безобидни действия от страна на Мартино и ги е тълкувала като зловещи срещи с престъпни намерения.

Но най-големият проблем е, че в рамките на разследването,

полицията е злоупотребила с използването на специални разузнавателни средства,

нарушавайки правата на обвиняемите, твърдят адвокатите. В съдебните документи защитата на Филиомени описва телефонните разговори на клиента си с Мартино като обикновени контакти между легитимен бизнесмен и неговия банкер.

Адвокатите на Мартино също обявиха пред съда, че полицията е злоупотребила с правомощията си и представила по изкривен начин комуникацията на клиента им с Филиомени.

Разследващи полицаи от Регионалната полиция на Йорк обявиха, че са недоволни от решението на прокурорите да прекратят делото, като се има предвид голямото количество събрани доказателства.

“Това беше възможност всички правоохранителни органи да се представим по най-добрия начин и да се справим с една от най-сериозните престъпни групи в област Йорк, която има сериозен ефект върху обществената сигурност”, обяви началникът на полицията Джим Максуин и допълни: “А те се измъкнаха през задния вход невредими”.

Когато репортерите на OCCRP се свързаха с “Royal Bank of Canada” за коментар, оттам им признаха, че наистина

банката наистина е била използвана за необичайни трансакции,

свързани със случая на Филиомени.

“Вътрешният ни контрол идентифицира необичайни трансакции, свързани с това, което полицията в крайна сметка обозначи като проект “Синдакато” и работихме в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи по време на разследването”, заяви говорителката на банката Черил Бриан.

По време на ареста Мартино вече не е работил в банката, уточнява Бриан в имейл, изпратен до журналистите. Тя отказа обаче да отговори на въпроса

дали той е бил уволнен или е напуснал по собствено желание.

В същото време говорителката на другата банка – TD Bank Алисън Терио обяви пред репортери, че по случая “Синдакато” банката си сътрудничи с властите. Тя обаче отказа да даде повече подробности, като само коментира, че са били предприети и продължават да се предприемат действия, включително по отношение на настоящи и бивши служители.

Очаквайте продължение…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст