Така борим корупцията!

Нотариуса, Илиана Кирилова

Абсолютна пародия на антикорупционни действия – това сочат “резултатите” от разпоредената в ксредата на миналата година от временния главен прокурор Борислав Сарафов проверка на 83 неприключили или спрени дела срещу магистрати и политици. За кои политици става въпрос така и не се разбра, но ревизията установи пропуски при четирима прокурори, един от който е наказан вече със “забележка”. Става въпрос за Иван Първанов, чиято работа по 4 дела няма обаче нищо общо с корупцията.

Първото разследване е за шпионаж срещу агент на ДАНС, обвинен миналата година за шпионаж в полза на Русия. За 10 месеца Първанов изготвил само постановление, с което е оставил без уважение молба за изменение на мярка за неотклонение и писмо до адвокат.

Второто разследване е за гавра с националния флаг, като подсъдимият се укрил след като мярката му за неотклонение била изменена, и още е в неизвестност. Повече от година не била назначена и експертиза, която да установи психиатричното състояние на лицето, за да стане ясно дали може изобщо да носи наказателна отговорност.

Третото дело е за тероризъм, като по него бил извършен само един разпит на свидетел – роднина на заподозрян, който живеел в чужбина, и разследването било спряно в края на 2020 г. Четвъртото дело е също за тероризъм, по което не ставало ясно по кой точно текст от Наказателния кодекс върви разследването.

Заповедта за символичното наказване на Иван Първанов е издадена от шефката на Софийска градска прокуратура на Илиана Кирилова и ще бъде разгледана на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Безпредметно е обаче търсенето на отговор какво общо има това с борбата с корупцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст