Технологичната битка между САЩ и Китай се изостря

Технологичната битка между Съединените щати и Китай се изостря

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен ще пътува до Китай през тази седмица в условията на изострящата се технологична битка между двете световни суперсили и липсата на каквито и да било признаци за раздигане на облаците над отношенията между тях. Основната задача на Блинкен е да предупреди за пореден път Пекин да ограничи техническата помощ за военната машина на Русия. Посещението му обаче съвпада и с предстоящия вот в Конгреса на законодателство, принуждаващо TikTok да се разграничи от китайския си собственик или в противен случай ще бъде забранена употребата му в Съединените щати.

И след като на 19 април Пекин разпореди на “Епъл” да изтегли WhatsApp и Threads от каталога си от приложения в азиатския колос по нареждане на китайския интернет регулатор (Cyberspace Administration) поради заплаха за националната сигурност. Производителят на iPhone се е подчинил защото бил “длъжен да изпълнява законите на страната, в която оперира дори да не е съгласен с тях”. Всичко това подсказва задълбочаване на напрежението в технологичната война между двете най-мощни световни икономики.

Тридневната китайска визита на Блинкен започва на 24 април след като Камарата на представителите одобри военна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. щ. долара и на фона на тревогите на европейците, че китайската помощ за Москва за производството на военен хардуер се засилва. Държавният департамент на САЩ декларира пред репортери преди отпътуването на държавния секретар, че “е готов да предприеме действията, които смята за необходими, срещу фирми, които … драстично подкопават сигурността както на Украйна, така и на Европа”. И допълва, че тези мерки ще бъдат взети и срещу компании и от ред други държави.

Междувременно, долната камара на щатския Конгрес направи продажбата или забраната на TikTok по-вероятна. Законодателите одобриха на 20 април законопроект, който дава една година срок на китайската технологична компания ByteDance да продаде приложението. Очаква се Сенатът да гласува законодателния акт още на 23 април, а президентът Джо Байдън вече каза, че ще го подпише, за да влезе в сила.

TikTok обещава да отвърне на удара след като усилията на фирмата да убеди американските законодатели, че не представлява заплаха за американците пропаднаха. Ръководителите на компанията са казали на служителите си, че законопроектът нарушава Първата поправка, защитаваща правата на нейните 170 млн. потребители в Америка и обеща да блокира предстоящия закон преди да предприеме каквито и да било действия за продажба на TikTok. Добре информирани източници пък са споделили, че фирмата подготвя отстраняването на ключовия изпълнителен директор, натоварен да убеди американското правителство, че той и колегите му правят достатъчно, за да опровергаят страховете за националната сигурност заради свързаността с Китай.

Китай засилва и хватката си срещу американски технологични фирми, които все още осъществяват дейност на територията на азиатския дракон. Пекин има ограничени възможности за отговор, тъй като на практика вече е забранил повечето американски технологични платформи. Те вече могат да се ползват единствено чрез виртуална частна мрежа и се използват от малка част от китайското население. Например, WhatsApp е било изтеглено близо 15 млн. пъти в Китай от 2017-а насам.

Забраната на WhatsApp показва как Пекин може да отвърне на удара върху TikTok. Страната е както голям производствен център, така и едър пазар на компании като “Епъл” и “Тесла”, всяка от които е притисната от бързо избуяващите китайски съперници. “Епъл” се оплаква също, че трябва да се подчинява на растящата цензура в Китай – един от най-големите пазари на устройствата му. Докато автомобилите на “Тесла” са забранени за китайските военни и правителствени комплекси, въпреки че Мъск е против забраната на TikTok.

“Премахването на WhatsApp от каталога от приложения е по-скоро символично”, коментира Дан Ванг – анализатор за Китай в катедрата по право на Йейл. Ванг обаче допълва, че тази мярка показва, че Пекин все още има лостове, които да задейства срещу американския бизнес. И че има отговор на всяка щатска провокация.

По отношение на Русия, в общественото пространство отдавна циркулират новини, че Китай изпраща на Москва всичко – от превозни средства до бронирани жилетки, които да използва във войната срещу Украйна, с технология за двойна употреба – както за граждански, така и за военни цели. Тази подкрепа означава, че Москва “до голяма степен е възстановила отбранителната си промишлена база, което оказва влияние не само върху бойното поле в Украйна, но представлява и по-голяма заплаха за по-широката европейска сигурност”, коментира официален представител на Белия дом.

Американците твърдят, че Китай изпраща също части и микрочипове, използвани за производството на дронове, крилати ракети и бронирани машини. Междувременно, на срещата на министрите на външните работи на Г7 в Капри в края на миналата седмица, западните дипломати отправиха съвместно предупреждение до Иран, че ако бъде установено, че ислямската република изпраща балистични ракети и свързани с военните технологии на Русия, ще последват още санкции. Блинкен пък е заявил, че Китай е “основният сътрудник” на Москва в областта на индустриалната оръжейна подкрепа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст