Апелативният съд потвърди 20 г. затвор за Георги Семерджиев

георги семерджиев

Апелативният съд в София потвърди 20-годишната присъда на Георги Семерджиев, съобщиха от съда. Както е известно, през април миналата година той получи 20 години затвор от Софийския градски съд за катастрофата на бул. “Черни връх”, при която през юли 2022 г. загинаха две млади жени.

По делото е установено, че Семерджиев е карал със 166 км/ч след употреба на наркотици. Съдът потвърди присъдата и по обвиненията за преминаване на червен светофар, шофиране с неистински документ за правоуправление и неистински табели на автомобила и държане на наркотици в колата.

Апелативният съд потвърди и присъденото за близки на загиналите обезщетение от общо 700 000 лева, както и разноските по делото.

Решението на САС подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд.

“Пред втората инстанция беше проверена втора версия за случилото се. И тя беше дискредитирана. Затова трябва да бъде отхвърлена. Надявам се, че пред Върховния касационен съд подсъдимият няма да изложи и трета версия”, посочи преди около месец в пледоарията си прокурорът по делото Владислав Владимиров.

Според него теорията на Семерджиев, че е бил отвлечен и упоен, както и че не е карал колата в нощта на инцидента, бе отхвърлена отдавна.

Първоначалната версия на Семерджиев, непосредствено след задържането му, беше, че е бил отвлечен, а втората му версия, след обжалването на присъдата на градския съд, беше, че той не е карал колата в нощта на инцидента.

Допълнителни експертизи отхвърлиха втората версия на подсъдимия. Всички доказателства сочат, че Семерджиев е употребил наркотици в деня на инцидента, посочи прокуратурата.

Според държавното обвинение ефектът на метамфетаминът е падане на всички задръжки. Доказано е, че именно Семерджиев е карал джипа. Надяваме се с подобна присъда да се постигне дисциплиниращ ефект както при подсъдимия, така и в обществото, посочи държавното обвинение.

Според защитата Семерджиев не е карал джипа, който катастрофира. Мотивите на градския съд бяха определени като литературен разказ от адвоката на Семерджиев – Мирослав Христов. Той поиска делото да бъде върнато за събиране на още доказателства, тъй като според него прокуратурата не е събрала всичко необходимо по процеса. В последната си дума Семерджиев също поиска връщане на делото за събиране на още доказателства.

Междувременно Софийският районен съд (СРС) осъди Георги Семерджиев на две години затвор, при първоначален строг режим, за използването на фалшив документ за управление на моторно превозно средство (МПС). Семерджиев ще трябва за заплати и разноските по делото на съда.

Според съдиите по делото, чрез събраните доказателства, както и от разпитите на свидетелите се установява по безспорен начин, че на 14 февруари 2022 г. в София, Семерджиев е ползвал неистински официален документ за управление на МПС, на който е придаден вид, че е издаден в Швейцария.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст