До края на годината българските пилоти ще започнат обучение на Ф-16

Ф-16 Block 70/72

До края на тази година българските пилоти ще започнат обучение на Ф-16.

Това каза служебният министър Атанас Запрянов. Ще се произведе и още един самолет, който заедно с другите два, ще дойде у нас до края на първото тримесечие на 2025 г., добави Запрянов.

“Два самолета ще ни бъдат предадени до края на тази година. И тези ще останат за обучение на пилоти там. Ще се произведе още един самолет и първите три – тези два и новият, ще дойдат до края на първото тримесечие. След това, второто тримесечие, ще дойдат още три и още два до края на годината. Тоест, целият пакет от осем самолета ще дойде до края на 2025 година“, обясни той.
 
Депутатите от комисията одобриха промените в договора за първите Ф-16. Промяна има в клаузите за доставчици на отбранителни продукти и услуги, пренасочване на средства и “линии на договора”. Промените няма да увеличат стойността на сделката, увери министър Запрянов. 

През 2019-а България плати около 2,2 млрд. лева. 

Промените няма да бъдат публикувани в “Държавен вестник” заради изисквания за конфиденциалност. 

Комисията по отбрана одобри единодушно на второ четене промените в Закона за отбраната, които ще повишат базата за определяне на месечно възнаграждение на военните. 

Депутатите приеха и серия мерки за по-високо заплащане на цивилните служители. 

С приетите предложения от догодина възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30 %. Обвързването на нивата със средната работна заплата ще направи професията военен по – конкурентна и ще мотивира военните, посочи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

“Кадровият модел, за който толкова време говорим, много зависи от това кой на какъв ранг каква заплата получава. Когато има баланс, има и стимул хората да растат в длъжност и кариера”, каза той.

Докато стане време за обсъждането в пленарната зала, ще се уточни и текстът, който да гарантира, че заплатите само ще растат. Заплатите на цивилните служители също ще бъдат овързани с нивата на средната работна заплата. Хората от IT отделите ще могат да работят извън работно време, в почивни дни по граждански договори, за да бъдат задържани в отбраната, обясни Атанас Запрянов.

Постоянният секретар на МО ще взема колкото началникът на отбраната, предвиждат промените. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст