ЕС обмисля санкции за фирми, изнасящи оръжейни технологии за Русия

Санкции за фирми, изнасящи оръжейни технологии за Русия, обмисля ЕС

Европейският съюз обмисля налагането на потенциални санкции на повече от дузина компании, които продължават да купуват забранени стоки от общността и да ги доставят на Русия, пишело в документ, който са прочели репортери на агенция “Блумбърг”. Въпросните дружества, които са регистрирани в Русия, Турция, Обединените арабски емирства, Китай и Хонконг, са внесли европейски изделия с ограничен достъп за милиони евро, използвани от руските военни, въпреки обхлатните търговски рестрикции на блока, показват официалните оценки на Брюксел. Говорител на Европейската комисия е отказала официален коментар на публикуваната информация от “Блумбърг”.

ЕС определя за своя основна задача да накаже компаниите, заобикалящи санкциите за т. нар. предмети с висок приоритет на достъп – елементи, които са открити в руските оръжия в Украйна или са нужни за производството им. Общността обмисля също дали да санкционира и малък брой фирми, регистрирани в Китай и Хонконг, за които се твърди, че предоставят на Москва сателитни снимки и други технологии.

Някои от заподозрените като нарушителни юридически субекти, подлежащи на потенциални наказания, се намират извън Русия, но имат връзки с руски и беларуски индивиди и фирми, пишело в документа. Очаква се държавите от ЕС да започнат да обсъждат нов пакет от санкции по-късно през тази седмица. Доколкото този вид наказателни мерки изискват подкрепата на всичките страни от блока, за да влязат в сила, не е сигурно дали ще бъде внесено предложение за санкциониране на оценяваните дружества, а очакваните мерки могат да претърпят промени.

Визираният внос в Русия включва технологии, свързани с навигационните системи за ракети, произведени в ЕС антени, както и компоненти, използвани в хардуера на военните компютри. По-голямата част от устройствата са с произход от ЕС или Съединените щати. С реекспорта си компаните подпомагат подобряването на руските технологии и действията на Москва на бойното поле, посочвало се в документа.

Някои от обсъжданите от европейците фирми вече са санкционирани от Съединените щати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст