Има достатъчно ваксини срещу коклюш за децата от 2 месеца до 2 години в склада на МЗ, увери Кондева

министерство на здравеопазването

314 са случаите на заболяването у нас от началото на годината

Има достатъчно ваксини срещу коклюш за децата от 2 месеца до 2 години в склада на Министерство на здравеопазването, заяви по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия министърът на здравеопазването Галя Кондева. 

314 са случаите на коклюш у нас от началото на годината, като най-много заболели – 214 – има в София. Общо в 17 области на страната са регистрирани случаи, каза Кондева. 

По-късно тя коментира, че въпреки нарастването на случаите, в момента не говорим за епидемия. Имунизационното покритие у нас е добро, то е 92,4 %, каза пред депутатите министър Кондева и увери, че има достатъчно ваксини.

От февруари е осигурена ваксина срещу коклюш в аптеките за пациентите извън имунизационния календар. В момента в аптечната мрежа има 650 дози от ваксината, а от понеделник ще бъдат доставени още 2 хиляди. 

От началото на април са изпратени писма за това всички лекари да направят преглед на лицата, подлежащи на имунизация. 

В Центъра по заразни и паразитни болести  и в Столичната РЗИ са осигурени тестове за диагностика, като са въведени критерии за това.

Болните от коклюш подлежат на самоизолация и лечение в дома  до 30 дни.

Неимунизираните и неболедувалите контактни лица се подлагат на медицинско наблюдение до 14 дни, според регламента на Наредба номер 6 от 2019 година, каза министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева. Тя уточни, че при регистриране на случай на коклюш в детска ясла, градина или в училище децата се поставят под наблюдение за две седмици и засегнатата група или клас се поставя под карантина. 

Министерството на здравеопазването наблюдава постоянно заболеваемостта от заразни болести, като през тази година акцентът е към коклюша. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст