Инвеститорите правят залози за увеличение на лихвите в САЩ

Инвеститорите заговориха за увеличение на лихвите в САЩ

Търговците и инвеститорите започнаха да правят залози, че Федералният резерв може да повиши отново лихвените проценти на Съединените щати – немислима доскоро опция, показваща промяната на пазарните очаквания в условията на по-силни от прогнозираните фундаментални данни за американското стопанство и агресивни коментари на парични стратези. Пазарите на опции в момента са вкарали в цените почти 20% вероятност за лихвено увеличение отвъд Атлантика през следващите 12 месеца.

Обратът в лихвените очаквания повлия сериозно на пазарите на облигации като доходността на най-силно влиящите се от лихвените промени двегодишни щатски държавни ценни книжа достигна най-високите за последните пет месеца 5.01 процента. Американските борсови индекси претърпяха най-продължителния си период на загуби за последните 18 месеца, като S&P 500 падна дори под 5,000 пункта преди цените да скочат в началото на седмицата.

Базовото предвиждане на търговците е за едно или две лихвени редукции от по 25 базови пункта всяка през тази година – далеч под очакваните четири до седем през януари. Но трите месеца на по-високи от очакваните инфлационни данни на Съединените щати наклониха везните към по-умерени лихвени прогнози и накараха инвеститорите да започнат да гледат сериозно на предположението на бившия американски финансов министър Лорънс Съмърс, че следващото лихвено движение в страната ще е нагоре.

“Ако данните продължат да разочароват, смятам, че Федралният резерв ще трябва да започне да се преориентира към повишения”, коментира Ричард Кларида – икономически съветник на Pimco и бивш заместник председател на щатската централна банка. Кларида допълва, че увеличението на лихвите не е основният му сценарий, но е възможно, ако базовият инфлационен индекс се изкачи отново над 3% годишно. Икономисти очакват мартенските базови персонални потребителски разходи – инфлационната мярка, която следят американските централни банкери – да паднат до 2.7 процента. Официалните резултати за показателя ще бъдат публикувани на 26 април.

“Мисля, че е напълно адекватно да се предвижда лихвено повишение”, посочва Грег Питърс – един от двамата главни инвестиционни директори на PGIM Fixed Income.

Федералният резерв повишаваше агресивно лихвените проценти от март 2022-а до юли 2023-а в опит да укроти инфлацията, след което задържа базовата лихва по федералните фондове в диапазона 5.25-5.50 процента. През миналата седмица директорът на клона на щатската централна банка в Ню Йорк Джон Уилиамс сподели, че сегашното състояние на американската икономика не налага спешни лихвени редукции. Банкерът подчерта, че това не е основният му сценарий, но “ако данните показват, че са нужни по-високи лихвени проценти за постигане на целевите параметри, то очевидно ще трябва да има увеличение”.

Междувременно, анализаторите изчисляват различни стойности на вероятността от лихвено увеличение, изхождайки от цените на опциите. За Ед Ал-Хюсейни – лихвен стратег в инвестиционната компания Columbia Threadneedle Investments – има грубо 20% шанс за повишение на лихвите в САЩ до края на годината. Колегата му Бенсън Дъръм от Piper Sandler оценява на 25% вероятността за лихвено покачване през следващите 12 месеца. Анализ на PGIM на предоставени от “Барклис” данни за опциите пък показва 29% шанс за увеличение на лихвените проценти през същия период. За сравнение, в началото на годината тази вероятност беше под 10 процента.

И докато инвеститорите използват опции като застраховка срещу или реализиране на печалба от лихвен ръст, бърза поредица от лихвени редукции също не трябва да се изключва.

Пазарите за търговия на контракти от опции залагат с грубо 20% вероятност Федералният резерв да понижи кредитните разходи с 2%, или осем лихвени понижения от по 25 базови пункта всяко, през идните 12 месеца, по оценка на Дъръм. “Има купища неизвестни”, коментира шефът на звеното за глобална политика и разпределение на активи на Piper Sandler. И допълва, че “базовият му вариант е бил сходен на този на Федералния резерв за последните 18 месеца, но “не изключва и орязване на лихвите с много по-висока скорост при определени сценарии”, както и “ново увеличение по различни причини”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст