Сътрудник на евродепутат е заподозрян в шпионаж в полза на Китай

Китай

Германската полиция е арестувала помощник на евродепутат по подозрение в шпионаж в полза на Китай, предаде “Ал Джазира”.

Германските власти не уточняват името на задържания и кой политик го е наел. В публикации на медии обаче се твърди, че задържаният е идентифициран като Цзян Г., който работи за Максимилиан Кра – водещ кандидат на “Алтернатива за Германия” за европейските избори през юни.

Федералната прокуратура съобщава, че разследването е започнало през 2019 г. срещу член на Европейския парламент, без да споменава името на Максимилиан Кра. 

Задържането на неговия сътрудник се случва само три дни след друг арест на трима души в Германия, отново по подозрение в шпионаж за Китай и уреждане на трансфер на информация за технологии с потенциално военно предназначение.

Арестът предизвика притеснения в Европа, че демокрацията е застрашена преди евроизборите през юни. Същевременно предизвика и гняв в Пекин.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст