Украйна спира консулските услуги за мъже в наборна възраст, заминали за чужбина

Украинският външен министър пристига в Ню Делхи, за да засили връзките с Индия, дмитро кулеба, украйна

От днес, 23 април, Украйна спира консулските услуги за мъже, достигнали военна възраст, които искат да живеят в чужбина. Изключение правят онези, които се завръщат в родината си, предаде „Ройтерс“.

Стотици хиляди украински мъже, които вече за достигнали възраст да отбият военната си служба, живеят в чужбина. Това обстоятелство изправя страната пред остър недостиг на военна сила срещу по-големия и по-добре оборудван враг – Русия.

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба заяви, че е наредил да бъдат предприети мерки за възстановяване на онова, което той нарича “справедливо отношение на държавата към мъжете в мобилизационна възраст”.

Според Кулеба ситуацията изглежда по следния начин: мъж в наборна възраст отива в чужбина и по този начин показва на държавата си, че не го е грижа за нейното оцеляване, а след това решава да си дойде и иска от нея услуги. Тези неща не стават така“, категоричен е той.

Кулеба допълни, че в скоро време външното министерство на Украйна ще разясни прилагането на процедурата.

Вече около 4.3 милиона украинци са напуснали родината си и живеят в страните от Европейския съюз, сочат данни на „Евростат“, към януари 2024 година. От тях около 860 000 са възрастни мъже.

Украйна обяви военно положение след руската инвазия през февруари на 2022 година, като забрани на мъже на възраст от 18 до 60 години да пътуват в чужбина без специално разрешение. След това тя започна постоянна мобилизация.

Според военни анализатори най-големият проблем на Киев е недостигът на жива сила. Също така украинската армия изпитва остра нужда от артилерийски снаряди. След последното решение на американския Сенат, властите в Украйна все пак се надяват скоро да попълнят запасите си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст