Шолц иска банките от ЕС да прехвърлят свободно капитали в рамките на блока

Шолц иска банките от ЕС да прехвърлят свободно капитали в рамките на блока

Германският канцлер Олаф Шолц призовава банките от Европейския съюз да получат възможност да прехвърлят свободно капиталите си на територията на общността, подкрепяйки мнението на множество корпоративни мениджъри.

“Нуждаем се от по-добри рамкови условия за трансграничните банки”, заявил Шулц на банкова конференция в Берлин на 23 април. И добавил, че “те (банките) трябва да имат абсолютната гъвкавост да разполагат с капитала и ликвидността си” в рамките на ЕС.

Регионалните кредитори, включително и германският банков лидер “Дойче банк”, често посочват трудности да прехвърлят средствата си от една държава от общността в друга като основна бариера за трансграничната консолидация. Те смятат, че премахването на рестрикциите ще им позволи да насочват финансовите си ресурси там където могат да реализират най-високи печалби, което ще е мощен стимул за разширяване на дейността им в други държави.

Коментарите на Шолц идват след опита на европейското банково лоби – Европейската банкова федерация (ЕБФ) – да обявят сектора за “стратегически”. Ръководител на асоциацията е Кристиян Севинг – главният изпълнителен директор на “Дойче банк”, който също е присъствал на банковата конференция.

Шолц е наблегнал в речта си и на необходимостта от по-голямо хармонизиране на националните закони за банковата несъстоятелност, за по-уеднаквени данъчни стандарти и общи правила за надзор на капиталовия пазар. “Работим усилено с френското правителство за конкретни преложения по всичките изброени точки”, уверил германският лидер.

Официални представители на ЕС предлагат да се дадат по-големи пълномощия на Европейския орган за ценни книжа и пазари. Идеята е надзорникът да се превърне в могъща агенция, моделирана по подобие на американската Комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст