112 782 187 лева са постъпили във Фонд “Сигурност на електроенергийната система”

Диан Червенкондев комисия "Лукойл" Фанд "Сигурност на електроенергийната система"

От декември 2023 до март 2024 година във Фонд “Сигурност на електроенергийната система” са постъпили 112 782 187 лева от компенсации за обработката на руски петрол,

съобщи в т. нар. парламентарна комисия “Лукойл” председателят на Фонда Диан Червенкондев.

Вносът на руски петрол е спрян, като през декември този внос е бил със “затихващи функции”. Събраните през тази година пари са от компенсации за преработен руски петрол, намиращ се в данъчните складове, уточни той. 

На следващото заседание на Временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с необходимостта от изисканата и получена от правителството на България дерогация от член 3м от Регламент на Съвета (ЕС) 833/2014, от която се ползваше “Лукойл” и икономическия ефект от дерогацията, както и изпълнение на задълженията на министъра на икономиката и индустрията относно влизането в сила и прилагането на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт и последиците от това, което ще бъде в четвъртък, депутатите ще искат информация от Министерството на финансите и Министерството на икономиката, както и представителя на държавата в бургаската рафинерия, за ефекта от ползването и отказването от дерогацията за преработка на руски нефт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст