Едри търговци на енергия се завръщат на пазарите на метали

Едри търговци на енергия се завръщат на пазарите на метали

Някои от най-големите компании за търговия на енергия в света отново отправят поглед към металите – години след като понесоха сериозни загуби на тези пазари. Сред тях са “Витол груп”, “Гънвор груп” и “Меркурия енерджи груп”, които набират екипи за търговия на тези суровини в търсене на пазарни ниши, в които да вложат капиталите, натрупани от реализираните рекордни печалби.

Обратът се случва успоредно с нарастващия оптимизъм на анализаторите за бъдещето на промишлената мед, алуминий и други елементи, при които отдавна прогнозираният производствен недостиг започва да придобива реални очертания. Много търговски къщи за суровини виждат и силна връзка между използването на метали и пазарите на енергия – друга област на растеж за търговците.

Енергийните гиганти навлизат в сектор, доказал в миналото колко е труден за прогнозиране и доминиран до голяма степен от двама едри играчи: “Гленкор” и “Трафигура груп”. Тяхното завръщане може да се окаже сериозно предизвикателство за по-дребните метални търговци, които през последните години се борят да излязат на печалба защото растящите цени на енергията и пробивите в продоволствените вериги охлаждаха търсенето на промишлените предприятия. Опасността за дребните риби е реална, защото петролните играчи имат достатъчно пари, за да заемат стратегически позиции и да овладеят сериозен пазарен дял.

Ранните сигнали, че новите играчи залагат на едро, са експертите, които привличат в редиците си.

“Гънвор” назначи неотдавна Майкъл Джерард – бивш кадър на глобалния търговец на скъпоценни и промишлени метали IXM, както и търговеца на деривативи Уди Чанг, които трябва да създадат бизнес за търговия на концентрати. Добре информирани източници твърдят, че компанията води преговори да привлече в редиците си бившия шеф за Западна Латинска Америка на Traxys – Паоло Кабрейос. Което би разширило групата от търговци, основно на алуминий, наета в края на 2023-а. Амбицията на “Гънвор” е да задълбочи присъствието си на пазарите на енергия с ясното убеждение, че енергийният преход преминава през металите.

“Витол” също първоначално се насочва към алуминия в очакване Бенджамин Сийфорд и Уилийм Гайнер да се прехвърлят от “Меркурия”. Най-големият в света независим търговец на суров петрол е наел и ветеран от сектора на желязната руда да търгува контракти на суровината. “По-големите, комерсиализирани пазари на метали са по-подходящи за нас защото по-голямата част от дейността ни са мащабните движения на суровини”, посочва в интервю главният изпълнителен директор на “Витол” Ръсел Харди. И допълва, че “по тези съображения литият, кобалтът или други метали за батерии не се вместват във фирмените планове”.

“Меркурия” води преговори да привлече Костас Бинтас – един от бившите шефове на звеното за метали на “Трафигура” и заклет оптимист за промишлената мед, който да изгради обхватен бизнес за търговия на базови метали.

Способността на енергийните търговци да влагат огромни парични средства има потенциал да окаже голямо влияние върху металните пазари. “Витол”, “Трафигура”, “Меркурия” и “Гънвор” са спечелили общо над 50 млрд. щ. долара през последните две години и вече инвестират във физически активи. В случая с металите е традиционна практика за търговците да участват в предплатени сделки с миньори и топилни пещи срещу бъдеща продукция и по този начин да осигуряват толкова нужния кеш след като банките продължават да отказват финансиране на сектора.

“Меркурия” вече има бизнес, свързан с откриването на мини и неотдавна е водила преговори с Vedanta Resources за финансиране на възобновяването на дейността на медната мина Konkola в Замбия, твърдят запознати с въпроса лица. Самата Vedanta твърди, че преговаря с “партньори” за “краткосрочно финансиране”, без да ги назовава.

Все пак, и “Меркурия”, и “Витол”, и “Гънвор” се връщат към металите след предишни премеждия, допринесли за прекратяване на търговията им.

“Витол” беше активен играч, предимно на металния пазар на бившия Съветски Съюз през 90-е годиин на миналия век и имаше инвестиции в цинков завод и производител на предмети от алуминий в Русия. Но неговото поделение Euromin съобщи за “значителни загуби” през 1995-а заради “политическата нестабилност” и получени “огромни количества нестандартни алуминиеви листове и лошо управление на складовите запаси”. Въпреки това, след проведено преструктуриране, компанията продължи да търгува с алуминий до 2019 година.

“Меркурия” също имаше поредица сериозни трудности в металното счетоводство, включително и след като през 2014-а стана жертва на скандална измама с ногократни залози на складови разписки в китайското пристанище Циндао. По-късно компанията даде под съд турски доставчик за изпратени от него оцветени скални късове вместо промишлена мед за 36 млн. щ. долара. Фирмените залози за повишаване на цинковите котировки пък се оказаха губещи заради купищата материал от нови мини.

“Гънвор” прекрати търговията на метали , основно с промишлена мед, през 2016-а след загуба, свързана с обявената в несъстоятелност фирма на Пратек Гупта Ushdev International. Във вътрешнофирмена паметна записка, получена навремето от агенция “Блумбърг”, са били посочени “рискови фактори като определяне на цени и поведение на партньорите” като причина за решението да се закрие търговията с тези суровини.

През тази година обаче металите предлагат търговски възможности за много играчи от сектора: регионалните алуминиеви надбавки растат в Европа, а таксите за третиране с меден концентрат потънаха до рекордно ниски стойности. Новите санкции на руските метали също увеличиха размаха на пазарните колебания докато търговците разучават новите правила за складиране на Лондонската метална борса.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст