Промяна в наредбата за отпускане и изплащане на обезщетения за безработица обсъди НСТС

Людмила Петкова, НСТС, обезщетения за безработица

При подаване на заявление за изплащане на неполучено обезщетение за безработица от наследници на починал вече няма да се представя удостоверение за наследници.

То ще се набавя по служебен път от Националния осигурителен институт. 

Това предвижда промяна в наредбата за отпускане и изплащане на обезщетенията за безработица, която беше обсъдена от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). 

Бизнесът и синдикатите одобриха и Националния план за действие по заетостта за 2024 година, с който се заделят 88 милиона лева за мерки на пазара на труда.  

Целта на промяната в Наредбата за отпускане и изплащане на обезщетенията за безработица е намаляване на административната тежест и синхронизиране с разпоредбите на Закона за електронното управление. 

Против предложението за изменение се обяви единствено Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

Изпълнителният директор на работодателската организация Добрин Иванов се аргументира с това, че заради пропуски в законодателството се източват средства за обезщетенията след работа в чужбина.

“Злоупотребите с обезщетения за безработица в чужбина се оценяват на около 100 милиона лева годишно, при бюджет на фонд “Безработица” около 500 милиона годишно”, каза той. 

Служебният вицепремиер и финансов министър и председател на Тристранния съвет Людмила Петкова заяви, че подкрепя всички мерки, които биха довели до повишаване на събираемостта на приходите в бюджета.

“Всички мерки, които могат да предотвратят митнически, осигурителни и данъчни измами”, подчерта тя. 

Социалните партньори дадоха подкрепата си за Националния план за действие по заетостта за 2024 година. Документът предвижда да бъдат отпуснати 88 милиона лева от държавния бюджет или с 15 милиона лева повече в сравнение с миналата година, за така наречените “активни мерки” на пазара на труда. 

Предстои този план утре да бъде гласуван от Министерския съвет. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст