Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

Радев отчете, че разговорите за служебен премиер вървят конструктивно, но изборът е ограничен

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между “Булгаргаз” и турската компания “Боташ” за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев.

“Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези търгове и да внасяме втечнен газ, се върнаха към любимото занимание – да внасят масово руски газ през посредници. За миналата година сме внесли 1.7 милиарда кубика такъв газ. Затова договорът с “Боташ”, този капацитет, остава неизползван. И вместо да продаваме чрез този капацитет и да печели България, те приеха тази абсурдна енергийна вноска, с която сринаха доверието в България като партньор и ни задраскаха като потенциален доставчик на газ”, каза държавният глава.

“Съзнателно изчаках истерията за “Боташ” да стигне своя апогей, за да се види ефектът от некомпетентното и лицемерно отношение към една сложна и важна за нашата енергийна сигурност материя. Призовавам народните представители със същата стръв, с която се нахвърлиха върху договора с “Боташ” да проверят защо капацитетът по този договор остава неизползван – за вътрешна консумация и за продажби навън. Трябва да се извърши щателна проверка от къде и какъв газ внасяме”, коментира президентът.

По думите му на много от депутатите истината не им изнася.

“Когато бяха на власт те спряха договора с “Газпром” и декларираха, че никога повече няма да внасяме руска газ”, поясни Радев.

“Подкрепям напълно Димитър Главчев в избора му за който и да е министър. Отговорността е негова”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Той благодари на депутатите в Народното събрание, че са взели аварийнии мерки за прекратяване на отлива от армията чрез увеличаването на заплатите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст