Западът се опитва да разпалва конфликти, категоричен бе Владимир Путин в речта си за 9 май

Владимир Путин заяви, че Русия няма да позволи на никого да я заплашва

Русия ще направи всичко, за да избегне сблъсък на глобални сили, но няма да позволи да бъде застрашена. Това заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин, цитиран от „Ройтерс“, по време на речта си по случай годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия. След това той посочи, че Западът се опитва да изкриви истината за Втората световна война, тъй като тя пречила на колониалната му политика. Според руския президент Западът се опитва да разпалва конфликти, междунационална вражда, като тази политика на западните елити по насърчаване на нови сблъсъци не е нищо друго, а реваншизъм.

Путин се обърна към руските военнослужещи на Червения площад, като нарече 9 май “свещен празник” и подчерта, че стратегическите им сили винаги са в състояние на бойна готовност.

Той обърна внимание, че през първите години на Втората световна война, която в Русия наричат Великата отечествена война, СССР се е сражавал сам срещу нацизма, а за Хитлер била работила цяла Европа. Все пак Путин уточни, че Русия не омаловажа значението на Втория фронт във Втората световна война. Припомняме, че това е десантът в Нормандия, когато коалиция с войници от 12 държави под англо-американско командване прекосява Ла Манша и се разполага на северното френско крайбрежие.

Очаквано, Путин говори и за войната в Украйна, която в Русия продължават да наричат “специална военна операция”.

„Всичките участници в специалната военна операция са наши герои“, заяви Путин и ги сравни с поколението победители от Великата отечествена война. Той подчерта, че цяла Русия е с героите от специалната военна операция. По-нататък в речта си Путин заяви, че на руския народ ще бъде гарантирано свободно и сигурно бъдеще.

След като призова за минута мълчание в памет на загиналите руснаци във Втората световна война, Путин завърши с думите: „За Русия! За победа! Ура!“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст