Отслаби ли ЕС ролята си, ще се саморазруши, смята Олаф Шолц

Германия ще затегне правилата си за депортиране

Германският канцлер Олаф Шолц осъди призивите за отслабване на ролята на Европейския съюз като саморазрушителни и безотговорни, предаде агенция „Ройтерс“.

Във видеообръщение, публикувано на уебсайта на правителството, Шолц заяви, че някои популисти искат Германия да напусне Европейския съюз, други искат да разрушат блока, а трети виждат Русия или Китай като модели за подражание.

„Какво саморазрушително безумие! Колко сте безотговорни, за да поставяте нашата обединена Европа под въпрос в такива времена?“, изрази Шолц възмущението си.

Предварителните поучвания сочат, че европейските националистически и евроскептични партии ще спечелят рекорден брой гласове на евроизборите през юни. Очаква се гласоподавателите да накажат основните партии за това, че не са успели да защитят домакинствата от високата инфлация, да ограничат имиграцията и да осигурят достойни условия за живот и здравеопазване.

По-рано тази година, съпредседателят на крайнодясната партия “Алтернатива за Германия” Алис Вайдел поиска референдум за членството на Германия в ЕС и за ограничаване на правомощията на Европейската комисия.

Шолц е убеден, че европейското единство е от първостепенно значение на фона на войната на Русия срещу Украйна и несигурността преди президентските избори в САЩ през ноември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст