Михаил Мишустин остава министър-председател на Русия

Михаил Мишустин

Руската Държавна дума (долната камара на парламента) одобри номинацията на действащия премиер Михаил Мишустин и той остава на поста си за втори мандат, съобщи „Ройтерс“.

Руският президент Владимир Путин предложи преназначаването на министър-председателя днес, 10 май. Мишустин неотлъчно му помага и при воденето на войната в Украйна, и при справянето с икономическите предизвикателства, предизвикани от западните санкции заради нахлуването.

Номинацията бе одобрена няколко часа по-късно, след като бе предложена с гласовете на 375 депутати от общо 432, като останалите 57 не бяха против, а гласуваха с „въздържал се“.

На практика няма опозиция в руския парламент, който подкрепя Путин при всички негови решения, включително и за инвазията в Украйна.

Както повелява законът, правителството подаде оставка точно преди Путин да положи клетва за нов шестгодишен мандат на президентския пост, след като спечели категорично проведените през март избори.

Няма индикации, че Путин планира голяма промяна в правителството, което включва ветерана Сергей Шойгу, който е министър на отбраната от 2012 г., и външния министър Сергей Лавров, отговарящ за руската дипломация в продължение на две десетилетия.

Предстои Мишустин да представи предложенията си за вицепремиери и министри на Путин и парламента. Първите ще се гласуват на 13 май, а вторите – на 14 май.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст