Президентът на Мозамбик алармира, че северен град е нападнат от ислямисти

Президентът на Мозамбик Филипе Нюси

Армията на Мозамбик се бори с ислямистки бунтовници, които предприеха голяма атака срещу град Макомия, намиращ се в северната част на страната, съобщи президентът Филипе Нюси в телевизионно обръщение, цитиран от „Ройтерс“.

Градът се намира в Кабо Делгадо, богата на газ северна провинция, където екстремисти, свързани с терористичната групировка „Ислямска държава“, вдигнаха бунт през 2017 година. Въпреки намесата на органите на реда, през януари 2024 г. отново имаше зачестили брожения.

„Тази сутрин Макомия беше атакувана. Престрелките все още продължават. Първоначално, след 45-минутна битка, екстремистите се оттеглили, но след това се прегрупирали и отново се върнали“, добави Нюси.

Атаката е най-сериозната от известно време насам. Местните медии съобщиха, че в нея са участвали голям брой бойци и много от жителите са избягали от града.

Регионалните сили на Южноафриканската общност за развитие (ЮАОР), които бяха разположени в Мозамбик през 2021 г., миналия месец – през април – започнаха да се изтеглят, тъй като мандатът им изтича през юли.

Нюси заяви, че в подобен преходен период екстремистите могат по-лесно да извършват нападенията си. Той изрази надежда силите на ЮАОР да могат да се намесят и да помогнат. Не е ясно обаче дали те все още са разположени в района и участват в сблъсъците.

Руанда също е разположила войски в Мозамбик, за да помогне в борбата с бунтовниците.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст