С три гласа “Против” и един “Въздържал се”, ЕС одобри закон срещу въглеродните емисии от камионите

ес

С огромно мнозинство, държавите членки на ЕС одобриха окончателно закон за намаляване на емисиите на въглероден диоксид от камионите, съобщава „Ройтерс“.

При гласуването само Италия, Полша и Словакия се противопоставиха на мярката, а Чешката република се въздържа.

Законът ще наложи 90% намаление на въглеродните емисии от новите тежкотоварни превозни средства до 2040 г., а след това – те не трябва да отделят никакви вредни газове.

Това означава, че производителите ще трябва да продадат голям дял камиони, които работят без никакви въглеродни емисии, включително електрически превозни средства и такива, работещи с водородно гориво, за да компенсират онези, които ще бъдат в продажба до 2040 година.

Повечето камиони по европейските пътища в момента се движат с дизелово гориво, което произвежда емисии на парникови газове и замърсители на въздуха, които влияят сериозно на човешкото здраве. Тежкотоварните превозни средства произвеждат 25% от емисиите от пътния транспорт в Европа.

От 2030 г. 90% от новите градски автобуси, продавани в ЕС, ще трябва да са с нулеви емисии, като се очаква, че до 2035 г. този процент ще се повиши до сто.

Европейската автомобилна група ACEA описа политиката на ЕС като най-амбициозната в света и заяви, че целите ще бъдат постигнати само ако правителствата въведат възможно най-бързо – до 2030 г. 50 000 обществени зарядни станции за камиони.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст