САЩ и Китай ще обсъдят рисковете от изкуствения интелект в Женева

Уолстрийт ловува отличници по AI в развиващите се пазари

САЩ и Китай ще се срещнат в Женева, за да обсъдят усъвършенствания изкуствен интелект (AI), съобщиха американски официални лица, подчертавайки, че политиките на Вашингтон няма да подлежат на преговори, дори когато разговорите изследват смекчаването на рисковете от нововъзникващите технологии. За това информира агенция „Ройтерс“.

Администрацията на президента Джо Байдън се опита да ангажира Китай по редица въпроси, за да намали неразбирателството между страните. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на външните работи на Китай Ван И обсъдиха темата за AI през миналия месец април в Пекин, където се съгласиха да проведат първите си официални двустранни разговори по темата.

Държавният департамент притисна Китай и Русия да се съобразят с декларациите на САЩ, че само хората, а не изкуственият интелект, ще вземат решения за разполагането на ядрени оръжия.

„Това е първата среща от този вид. Така че очакваме да имаме дискусия по пълния набор от рискове, но не бихме предрешавали каквито и да е специфики на този етап“, заяви високопоставен служител на администрацията.

Бързото разгръщане на способностите на изкуствения интелект от страна на Китай в гражданските и военните сектори често създава опасения у САЩ и техните съюзници дали отбраната им е защитена достатъчно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст